Кунчев каза грешка, която можем да направим

В момента няма случаи на грип А и Б

Кунчев каза грешка, която можем да направим | StandartNews.com

С 10% се е увеличил приемът на пациенти с коронавирус в болниците. Повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Това докладва шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на работно заседание при премиера Борисов. Най-ниската стойност на новите случаи е била 80 на 100 000, в момента е 128 на всеки сто хиляди.

В тази ситуация главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи най-голямата грешка, която можем да направим.

„Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, категоричен бе доц. Кунчев. Той подчерта, че целта на мерките е наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен.

От днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. „В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса - латиноамериканския и южноафриканския.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай