Кунчев иска отново задължителни маски

Той заяви, че препоръките на МОН ще бъдат облечени в заповед

Кунчев иска отново задължителни маски | StandartNews.com

"Ще издадем заповед относно препоръките на МОН, за да станат маските задължителни на национално ниво. Контролът по спазването на мерките ще се засили".

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг относно четвъртата COVID вълна.

Той поясни, че ще се задължат учителите и учениците над началния курс да носят маски в училищата, като за преподавателите ще трябва тази мярка да е през цялото време. 

Според него е важен и ротационният принцип, но и е много важно да няма смесване на деца от различни паралелки след училище на курсове по танци, език и т.н.

По-рано от МЗ съобщиха, че се наблюдава ръст на регистрираните случаи на коронавирус при децата и учениците, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора.

Кунчев обясни, че сме в разгара на четвъртата COVID вълна и имаме 10-13% увеличение на случаите на коронавирус в сравнение с миналата седмица. 

Очаква се и други региони да влязат в "тъмночервената зона", но не уточни кои са. Засега в тази зона попадат Габрово, Сливен, Видин, Перник и Монтана. 

Главният държавен здравен инспектор поясни, че само ваксините са оръжието, което да ни извади от порочния кръг от поставяне на мерки и тяхното неспазване, което евентуално да натовари здравната система.

"Очевидно няма усещане сред хората и политиците, че това е сериозен проблем, който трябва да решим", добави Кунчев. 

Той заяви и че е спаднала значително засегната възраст, но иначе вълната е идентична на миналата.

По думите му няма смисъл сега да се правят прогнози до каква заболяемост ще стигнем.

"Ако гледаме какво се случва при съседите, може да очакваме значително по-високи нива, които се надявам, че няма да достигнем, както не ги достигнахме при втората и третата вълна. Ръст на зоболяването в Централна, Източна Европа и на Балканите е налице. Засега най-засегнати сме ние, Сърбия, Северна Гърция, Румъния. Много бързо расте заболяемостта в Унгария,в трите балтийски страни също. Очевидно в момента Източна и Централна Европа са в пика на заболяемост. Дали той ще бъде достигнат в рамките на този месец, или не, ми е трудно да кажа. Много е вероятно. Очакваме с нетърпение мига, в който ще достигнем най-високите стойности и ще започне поетапно нормализиране. Въпросът е през това време хората, които се срещат с вируса и заболяват, да имат достъп до медицински грижи, да могат безпрепятствано да влизат в болница и да се лекуват ефективно", допълни още доц. Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай