Доказано: Резус факторът влияе на К-19

Сред 225 556 канадци рискът за диагноза COVID-19 е бил с 12% по-нисък

Доказано: Резус факторът влияе на К-19 | StandartNews.com

Голямо проучване добавя към доказателства, че хората с тип O или Rh-отрицателна кръвна група са с по-малък риск за заразяване с коронавирус.

Сред 225 556 канадци, които са били тествани за вируса, рискът за диагноза COVID-19 е бил с 12% по-нисък, а рискът от тежка форма на COVID-19 или смърт е бил с 13% по-нисък при хора с кръвна група O спрямо тези с A, AB или Б. Това съобщиха изследователи в Annals of Internal Medicine.

Хората от която и да е кръвна група, които са Rh-отрицателни, също са били донякъде защитени, особено ако имат O-отрицателна кръв. Хората от тези кръвни групи може да са развили антитела, които могат да разпознаят някои аспекти на новия вирус, каза съавторът д-р Джоел Рей от болница "Сейнт Майкъл" в Торонто пред Ройтерс. "Следващото ни проучване ще разгледа конкретно такива антитела и дали те обясняват защитния ефект", каза Рей. Дали или как тази информация може да повлияе на превенцията или лечението на COVID-19 все още не е ясно.

Ниските нива на витамин D са свързани с по-висок риск от тежък COVID-19, но високите нива на витамин D не решават проблема. Повишаването на нивата на витамин D при критично болни пациенти не е съкратило престоя им в болницата, добавят експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай