Кой е предпазен от новия вариант на COVID-19

Ако не изпълним ваксинацията на населението, септември или октомври може би няма да бъдем защитени от друга вълна

Кой е предпазен от новия вариант на COVID-19 | StandartNews.com

„Предпазени от новия вариант на COVID-19 са хората, получили две дози от ваксината.“ Това каза проф. Мира Кожухарова по време на среща между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините, предаде Агенция "Фокус".

"Ние разчитаме на обществеността, защото сега е време да вземем решение като общество. Да решим, че ние можем да разрешим част от проблемите, които стоят пред нас. Всички последни изследвания, всички последни публикации сочат, че хората, които са получили две дози от ваксината против коронавирус, са предпазени от разпространяващия се нов вариант на вируса. Това, което можем да направим през тези летни месеци, е действително да се ваксинираме", каза още проф. Кожухарова.

Ако не изпълним ваксинацията на цялото население, септември или октомври може би няма да бъдем защитени от друга вълна на COVID, заяви проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

"Ваксинационният щаб изпълни своята задача по отношение на получаване, дистрибутиране, организация на самото ваксиниране, но явно се стига до един таван на изпълнението", каза проф. Гигов. По думите му в момента ваксините с една доза са съвсем малко.

"Поздравление на министъра за тази възможност, която се предоставя на всички нас", заяви още проф. Гигов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай