Коронавирусът се завърна, вирусолог каза какво да очакваме

Смятам, че има една скрита заболяемост, която не влиза в регистрите, казва доц. Гломб

Коронавирусът се завърна, вирусолог каза какво да очакваме | StandartNews.com

Ковид-19 се завърна – противно на очакването, броят на заболелите у нас нараства и в разгара на лятото. 1005 са новите случаи през последното денонощие в България. Починали са двама заразени, показват данните от Единния информационен портал. Министерството на здравеопазването върна маските в болниците у нас.

Две години е твърде кратък срок, за да прогнозираме, че вирусът ще прояви сезонност. Всеки един човек беше напълно наивен за него. Вероятно и тук ще се очертае сезонност, но след години, заяви пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

За новия подвариант на коронавируса тя обясни, че той е много по-заразен, десетократно по-заразен от индексния вариант, възникнал в Китай. Този Омикрон се характеризира с изключителна заразност и в състояние да заобиколи имунитета. Болестта преминава относително по-лесно за по-големия процент инфектираните, обясни тя.

Доц. Гломб категорично препоръчва ваксинацията. Според нея, стандартната имунизация за ваксините срещу коронавирус ще се утвърди като тридозова, така че вторият бустер, реално ще стане първи.

Тя обясни, че в момента се разработват бивалентни ваксини с много добри резултати при изпитателните тестове. Те обаче са препоръчителни като бустерни дози, а за първоначална ваксинация ще се прилагат наличните досега ваксини.

Виждате ръстът само за две седмици. Освен това, става дума за регистрираните случаи. Има много хора с леки оплаквания. Смятам, че има една скрита заболяемост, която не влиза в регистрите, допълни доц. Гломб.

Тя е категорична, че маските трябва да бъдат носени, за да предпазим околните и да проявим отговорно отношение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай