Вторник,

Колко време ни тормози COVID след преболедуването

От: Редакция -
706
Колко време ни тормози COVID след преболедуването
A
A
A

След преболедуване на COVID-19 инфекцията, независимо от тежестта й, при около 20-30% от пациентите остават да персистират оплаквания в продължение на повече от 6 месеца.

Това обясни един от най-опитните пулмолози у нас - проф. д-р Даниела Петрова, цитиран аот Мнистерството на здравеопазването. Трябва да се разграничат симптомите, които продължават във фазата на възстановяване от болестта (първия месец), от пост- COVID оплакванията. Последните могат да се появят 2-3 месеца след заболяването или да персистират дълго време. Това е синдром, а не заболяване, тъй като включва засягане на целия организъм.

Водещите оплаквания са изразена невро-вегетативна дистония с отпадналост, сърцебиене и повишаване на пулса над 110/за минута при леки физически натоварвания, прескачане на сърцето, обилни изпотявания – предимно нощни, значително намален физически капацитет; продължително персистиране на малки изливи в перикарда; влошаване на предшестващи хронични сърдечни заболявания, особено исхемична болест на сърцето; разпространена белодробна фиброза с дихателна недостатъчност и необходимост от кислородотерапия с постепенно намаляване на дозовия режим и възможност за прекратяването й; активиране на туберкулоза, саркоидоза, лимфогрануломатозни заболявания; бъбречна недостатъчност; неврологични прояви – исхемични инсулти, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, вертижен синром; васкулитни прояви – синдром на Рейно, кожни прояви, дифузни ставни оплаквания; психологически и психиатрични промени – нарушения в краткосрочната памет, депресия, тревожност, паник атаки и други афективни разстройства, когнитивна дисфункция, безсъние, съновидения и кошмари, отключване или влошаване на психиатрични заболявания. Това е изключително важен медицински проблем, с който освен с острото заболяване, ще се налага да се борим с всички възможни превантивни и лечебни мерки и участието на специалисти от почти всички области на медицината, посочи проф. Петрова.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички