Понеделник,

Колко време ни тормози COVID след преболедуването

От: Редакция -
1243
Колко време ни тормози COVID след преболедуването
A
A
A

След преболедуване на COVID-19 инфекцията, независимо от тежестта й, при около 20-30% от пациентите остават да персистират оплаквания в продължение на повече от 6 месеца.

Това обясни един от най-опитните пулмолози у нас - проф. д-р Даниела Петрова, цитиран аот Мнистерството на здравеопазването. Трябва да се разграничат симптомите, които продължават във фазата на възстановяване от болестта (първия месец), от пост- COVID оплакванията. Последните могат да се появят 2-3 месеца след заболяването или да персистират дълго време. Това е синдром, а не заболяване, тъй като включва засягане на целия организъм.

Водещите оплаквания са изразена невро-вегетативна дистония с отпадналост, сърцебиене и повишаване на пулса над 110/за минута при леки физически натоварвания, прескачане на сърцето, обилни изпотявания – предимно нощни, значително намален физически капацитет; продължително персистиране на малки изливи в перикарда; влошаване на предшестващи хронични сърдечни заболявания, особено исхемична болест на сърцето; разпространена белодробна фиброза с дихателна недостатъчност и необходимост от кислородотерапия с постепенно намаляване на дозовия режим и възможност за прекратяването й; активиране на туберкулоза, саркоидоза, лимфогрануломатозни заболявания; бъбречна недостатъчност; неврологични прояви – исхемични инсулти, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение, вертижен синром; васкулитни прояви – синдром на Рейно, кожни прояви, дифузни ставни оплаквания; психологически и психиатрични промени – нарушения в краткосрочната памет, депресия, тревожност, паник атаки и други афективни разстройства, когнитивна дисфункция, безсъние, съновидения и кошмари, отключване или влошаване на психиатрични заболявания. Това е изключително важен медицински проблем, с който освен с острото заболяване, ще се налага да се борим с всички възможни превантивни и лечебни мерки и участието на специалисти от почти всички области на медицината, посочи проф. Петрова.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com