Понеделник,

Кои витамини не достигат при болните от COVID-19

От: Рачо Рачев -
757
Кои витамини не достигат при болните от COVID-19
A
A
A

Около 90% от болните, които прекарват тежко коронавирусната инфекция, имат дефицити на важни за организма вещества, стана ясно конгрес на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм. На конгреса са присъствали специалисти от цяла Европа, които са на първа линия в лечението на COVID-19.

Най-често срещаният дефицит е на витамините А, Е, D3, B6, В12, както и на минералите цинк и селен, обясни в интервю за БНР Надя Петрова, експерт по здравословно хранене.

При D3 и В12 от години се коментира връзката с автоимунните заболявания, тоест имунитетът ни не работи оптимално, ако имаме недостиг на тези витамини, уточни тя.

„За мен това са двата витамина, които човек чисто профилактично е добра идея да следи на кръвна картина поне веднъж годишно.“

Надя Петрова съветва да внимаваме за дозата, когато купуваме дадена хранителна добавка. Големият проблем при хранителните добавки е, че масово продаваните в аптеките са на мегадози, концентрации от порядъка на 1000, 2000, 3000, дори 5000% от дневните нужди на организма, коментира специалистът. Затова подобни мегадози се приемат само при изрично назначение от лекар след изследвания, които маркират дефицит.

„Такова натрупване и прием точно на такива хранителни добавки в мегадози може да се окаже токсично за организма. Може да предозираме и да отидем в другата крайност, в която да ни се случат други неща.“

Подобни концентрации не се пият постоянно, а за определен период от време, предупреждава Петрова.

При другия тип хранителни добавки, които са в ежедневни концентрации – 50, 60 до 100% от дневните нужди, няма проблем да се приемат.

Чисто генетически организмите на някои хора не могат да усвояват определени вещества от храната, затова при тях е наложително тези вещества да се набавят през хранителни добавки, изтъкна още специалистът по хранене.

При по-възрастните хора проблем се явява дефицитът на протеини. 

Надя Петрова е автор на книгата „В търсене на истината за храната и здравето“.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com