Четвъртък,

Кои са застрашените градове. Прогноза на проф.Витанов

От: Редактор -
Кои са застрашените градове. Прогноза на проф.Витанов
A
A
A

Вижда се как вторичният пик на тази вълна се появява и оформя. Това написа в социалните мрежи математикът и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов.

Проф. Витанов е изчислил, че базовото репродуктивно число днес е 1.019. според прогнозата му то ще се задържи така до края на тази седмица. „С други думи, обхватът на заразата се очаква да расте много бавно”, пише още той. По думите му  сме в турбулентен режим, където е нормално да има големи подскоци и падения по отношения на броя нови случаи.

Математикът е направил и изчисление за карта на риска според неговите показатели. Според тях София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. „Ситуацията при тях се влошава, но относително бавно. Дифузното разпространение е в 9 области в момента. Имаше въпрос каква е ситуацията във Велико Търново.

Отговарям само защото това ми е родният град - разпространението там в момента е дифузно, тъй че уважаеми търновци, пазете се колкото можете”, пише математикът.

Той изтъква, че на прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост Кърджали пак не е в червено. „Има и области значи, където нещата не са чак пък тъй зле. Пожелавам им да стоят колкото се може по-дълго време вън от червената зона. Ще изкарат една относително спокойна седмица там”, казва още проф. Витанов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички