Кога ваксината удря Омикрон. Говори доц. Гломб

Тя коментира и каква нова вълна се очаква

Кога ваксината удря Омикрон. Говори доц. Гломб | StandartNews.com

Вирусологът доц. Любомира Николаева - Гломб коментира в студиото на "Твоят ден" актуалната ситуация с Ковид у нас.

"В страни с ниско имунизационно покритие и броят на преболедувалите не е толкова висок, се предполага, че се получи коциркулация на Делта и Омикрон. Ваксината намалява срока на заразност на един инфектиран.

Омикрон успешно преодолява имунната защита от инфекция и ваксинация. Бустерната доза обаче възвръща спомена на организма към инфекцията.

Един месец след нея хората са над 90% защитени от Омикрон. Трябва да се намали периода за поставяне на трета доза и е въпрос на време това да се случи.

Редица страни вече съкратиха срока на три месеца след втората. За това време организмът има създаден стабилен имунитет", обясни тя. И допълни, че от 30 до 70% рискът от тежко заболяване при Омикрон намалява, но заразността е до 5 пъти по-голяма от Делта варианта.

"Очаквам тежка вълна от Омикрон. Може би той е вече тук, но е дълбоко скрит при хора с малко контакти. Ще го забележим по увеличението на броя позитивни проби", посочи вирусологът. И разкри, че към момента всички проби, пристигнали до 9 декември, са секвенирани.

"За две-три седмици новият вариант става доминантен. За 2-3 дни удвоява броя на случаите, според данните от Италия, Великобритания Южна Африка и Франция. Ще имаме един високо заразен вариант с тежко протичане и един още по-заразен, при който потенциала да зарази белия дроб е малко по-нисък", сподели доц. Гломб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай