Кога хвърляме маската при ваксина за Covid-19

Нужни са до 28 дни, твърди Александър Гинцбург

Кога хвърляме маската при ваксина за Covid-19 | StandartNews.com

Лице, което е било ваксинирано срещу коронавирусна инфекция, може да откаже да носи маска само след появата на антитела. Това съобщи пред ТАСС в събота ръководителят на Националния изследователски център за епидемиология и микробиология на "Н.Ф.Гамалея" към Министерството на здравеопазването на Руската федерация Александър Гинцбург.

"Антителата към всеки чужд антиген, в този случай към ваксината, достигат плато, т.е. достигат максимум, след три до четири седмици, тоест след 21-28 дни. Въз основа на това, ако това плато е достатъчно, за да защити човек от инфекция, тогава, съответно, можете да ходите без маска. Но ако това ниво на защита не бъде постигнато, тогава е по-добре да носите маска ", каза той.

Според Гунцбург нивото на антителата може да се определи с помощта на подходящи системи за изпитване, които вече са в производство. 

"Някои от нашите компании вече произвеждат подходящи системи за диагностичен тест, които определят точно нивото на вирусно-неутрализиращите антитела. Не всички антитела, които се произвеждат срещу чужди антигени, а точно тези антитела, които съответно неутрализират даден вирус. Ако достигнат определено ниво , тогава човекът трябва да се чувства много по-уверен и по-спокоен по отношение на възможна неинфекция “, - каза още Гинцбург.

От началото на пандемията около 36,8 милиона души са заразени с коронавирус в света, над 1,06 милиона са починали. В Русия, според федералния оперативен щаб за борба с коронавируса, са регистрирани 1 285 084 случая на инфекция, 1 016 202 души вече са се възстановили, а починалите са 22 454. Руското правителство пусна сайта stopcoronavirus.rf, за да информира за ситуацията в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай