Казаха колко падат жертва на лошите ефекти на ваксините

Но ваксините решават глобален проблем, те непрекъснато се усъвършенстват

Казаха колко падат жертва на лошите ефекти на ваксините | StandartNews.com

Още от началото на прилагането на ваксините срещу коронавирус стана ясно, че при някои, макар и малко, хора се получават странични ефекти. Дребният проблем обаче се превърна в бомбастичен и даде храна за антиваксърите, които не спират да повтарят колко вредно и тайно заробващо е действието на ваксините.

Но ваксините решават глобален проблем, те непрекъснато се усъвършенстват, съобщи пред БНТ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Абсолютно нищо не се крие - всички данни са на сайта на ЕАЛ, каза той.

Към началото на месец ноември 3008 са случаите на перикардит и миокардит след прилагане на ваксината Comirnaty (Пфайзер/Бионтек) при 420 милиона дози и 776 случая при SpikeVax (Модерна) към 57 милиона дози. В процентно отношение при Comirnaty става въпрос за 0,7 случая при 100 000 дози, а за SpikeVax - 1,3 към 100 000 дози.

В Дания и Финландия беше сложена на пауза ваксинацията на мъже до 40-годишна възраст с ваксината на Модерна, с цел предотвратяване на нови нежелани случаи, защото при тази група е двойна по-голяма честотата.

Носи се отговорност от производителя за странични ефекти от ваксините, акцентира проф. Гетов. Европейската агенция по лекарствата не е съд и не е орган, който може да придвижи този процес напред, но има за задача да идентифицира тези случаи, да предупреди за тях, да ги включи в кратката характеристика и в продуктовата информация, за да могат всички по веригата да бъдат максимално информирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай