Вторник,

Казаха колко падат жертва на лошите ефекти на ваксините

От: Рачо Рачев -
3548
Казаха колко падат жертва на лошите ефекти на ваксините
A
A
A

Още от началото на прилагането на ваксините срещу коронавирус стана ясно, че при някои, макар и малко, хора се получават странични ефекти. Дребният проблем обаче се превърна в бомбастичен и даде храна за антиваксърите, които не спират да повтарят колко вредно и тайно заробващо е действието на ваксините.

Но ваксините решават глобален проблем, те непрекъснато се усъвършенстват, съобщи пред БНТ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Абсолютно нищо не се крие - всички данни са на сайта на ЕАЛ, каза той.

Към началото на месец ноември 3008 са случаите на перикардит и миокардит след прилагане на ваксината Comirnaty (Пфайзер/Бионтек) при 420 милиона дози и 776 случая при SpikeVax (Модерна) към 57 милиона дози. В процентно отношение при Comirnaty става въпрос за 0,7 случая при 100 000 дози, а за SpikeVax - 1,3 към 100 000 дози.

В Дания и Финландия беше сложена на пауза ваксинацията на мъже до 40-годишна възраст с ваксината на Модерна, с цел предотвратяване на нови нежелани случаи, защото при тази група е двойна по-голяма честотата.

Носи се отговорност от производителя за странични ефекти от ваксините, акцентира проф. Гетов. Европейската агенция по лекарствата не е съд и не е орган, който може да придвижи този процес напред, но има за задача да идентифицира тези случаи, да предупреди за тях, да ги включи в кратката характеристика и в продуктовата информация, за да могат всички по веригата да бъдат максимално информирани.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички