Кацаров: Без паника заради индийския вариант

Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, заяви здравният министър

Кацаров: Без паника заради индийския вариант | StandartNews.com

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров увери, че няма необходимост от допълнителни мерки по отношение на индийския вариант на COVID-19, който е бил засечен в Плевен.

„Няма причина за паника, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция“. Това каза пред журналисти Кацаров.

По думите му засега това е изолиран случай, който не е тежък. „Но е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента“, каза още Кацаров.

„Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази“, допълни Кацаров.

Министърът заяви, че е възложил да се работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната. Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия, обясни той.

По-рано през деня стана ясно, че пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница "Д-р Георги Странски" - Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След повторен анализ в международната генна банка GISAID, през юни е установено, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още "Индийски вариант" на COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай