Четвъртък,

Кантарджиев: Умрелите са повече, а казват, че управляват кризата

От: Стандарт -
741
Кантарджиев: Умрелите са повече, а казват, че управляват кризата
A
A
A

Процентът на умрелите от COVID-19 последният месец е повече от умиращите през третата вълна и почти толкова, колкото през втората вълна. Болниците и интензивните отделения са пълни. В същото време от министерството се чува: „Всичко е наред, управляваме кризата“. Целият народ гледа как се управлява кризата, както с кораба.Това заяви в студиото на „Тази неделя“ проф. Тодор Кантарджиев.

За кораба е същото като в системата на здравеопазването, пак предишните били виновни. Чудя се като някои хора от министерството се усмихват като говорят за умрели, аз още не мога да го направя.Вече 20 месеца сме в COVID криза и през последните 6 месеца сме така – потъваме ли, издигаме ли се. Само корабът да не засенчи коронавируса или обратното, ще бъде ужасно, добави той.

Според Кантарджиев с уволнения не се управляват кризи.

„Още веднъж се доказа, че като уволниш едни и сложиш други, то пак същото става. Свидетели сме на много по-големи кризи, които се решаваха много по-лесно“, допълни професорът.

„Как си я мислят от министерството, че ще станат тези неща. Бързият антигенен тест има технологично време от 15-30 минути от взимането на материала до неговото отчитане. Опитът на западните държави е, че тестовете, които бяха в Швейцария и Германия и държавата ги поемеше, вече са безплатни само за ваксинираните.“

Това заяви Кантарджиев по темата за евентуални нови мерки за посещение на обществени събития и заведения с бързи антигенни тестове или сертификат за ваксинация при пълен капацитет.

.„В момента, в който приемат човек в болница и има документ, че той е ваксиниран, а е болен, трябва да се направят две много важни неща. Първо, веднага да му се вземе кръв, за да се разбере дали е ваксиниран наистина. Второ, задължително трябва да му се направи PCR тест и да се секвенира, за да не е някаква нова мутация, която заобикаля ваксините“, обясни Кантарджиев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com