Понеделник,

Кантарджиев: Умрелите са повече, а казват, че управляват кризата

От: Стандарт -
602
Кантарджиев: Умрелите са повече, а казват, че управляват кризата
A
A
A

Процентът на умрелите от COVID-19 последният месец е повече от умиращите през третата вълна и почти толкова, колкото през втората вълна. Болниците и интензивните отделения са пълни. В същото време от министерството се чува: „Всичко е наред, управляваме кризата“. Целият народ гледа как се управлява кризата, както с кораба.Това заяви в студиото на „Тази неделя“ проф. Тодор Кантарджиев.

За кораба е същото като в системата на здравеопазването, пак предишните били виновни. Чудя се като някои хора от министерството се усмихват като говорят за умрели, аз още не мога да го направя.Вече 20 месеца сме в COVID криза и през последните 6 месеца сме така – потъваме ли, издигаме ли се. Само корабът да не засенчи коронавируса или обратното, ще бъде ужасно, добави той.

Според Кантарджиев с уволнения не се управляват кризи.

„Още веднъж се доказа, че като уволниш едни и сложиш други, то пак същото става. Свидетели сме на много по-големи кризи, които се решаваха много по-лесно“, допълни професорът.

„Как си я мислят от министерството, че ще станат тези неща. Бързият антигенен тест има технологично време от 15-30 минути от взимането на материала до неговото отчитане. Опитът на западните държави е, че тестовете, които бяха в Швейцария и Германия и държавата ги поемеше, вече са безплатни само за ваксинираните.“

Това заяви Кантарджиев по темата за евентуални нови мерки за посещение на обществени събития и заведения с бързи антигенни тестове или сертификат за ваксинация при пълен капацитет.

.„В момента, в който приемат човек в болница и има документ, че той е ваксиниран, а е болен, трябва да се направят две много важни неща. Първо, веднага да му се вземе кръв, за да се разбере дали е ваксиниран наистина. Второ, задължително трябва да му се направи PCR тест и да се секвенира, за да не е някаква нова мутация, която заобикаля ваксините“, обясни Кантарджиев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички