Четвъртък,

Кантарджиев с ценни указания за ваксините

От: СТАНДАРТ -
Кантарджиев с ценни указания за ваксините
A
A
A

Трябва да се пазим между двете дози на ваксината срещу коронавирус. Този съвет даде директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, докато здравният министър Костадин Ангелов и светилата на българската медицина се имунизираха пред цяла България.

Между двете ваксини трябва да се спазват мерките. Няма риск да заболеем тежко, но е хубаво да не се разболяваме през това време и да изчакаме втората ваксина, каза професорът.

Ваксините са две. Втората доза се слага най-малко 21 дни след първата. За имунитет са нужни 20-ина дни. Трябва след първата ваксина хората да продължат да се пазят. Това е най-важното, каза Кантарджиев. След втората ваксина вече се търси имунитет.

Двете дози са еднакви. Но човешката генетика е такава, че не реагира на сто процента на една ваксина. При ваксината срещу детски паралич, например, на първата доза реагират 60 процента от децата.  Затова и ваксинацията се прави няколко пъти.

Добре е и хората, които са прекарали вече коронавирус, също да се имунизират. Защото с времето антиталата в организма намаляват, обясни още Кантарджиев. Но добави, че трябва да се изчака известно време. Когато човек изкарал заболяването, първите два месеца имунната му система е подтисната, както при всяка вирусна инфекция и ефектът на ваксината е много малък, обясни топ вирусологът. И добави: „Още преди осем месеца казах, че антителата не са водещи, а клетъчният имунитет.”.

Няма как да ни чипират с ваксината срещу коронавируса, каквито опасения чувам. Това РНК ваксина, тя дори не стига до нашето ДНК, каза още Кантарджиев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички