Кантарджиев с ценни указания за ваксините

Трябва да се пазим между двете дози, каза топ вирусологът

Кантарджиев с ценни указания за ваксините | StandartNews.com

Трябва да се пазим между двете дози на ваксината срещу коронавирус. Този съвет даде директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, докато здравният министър Костадин Ангелов и светилата на българската медицина се имунизираха пред цяла България.

Между двете ваксини трябва да се спазват мерките. Няма риск да заболеем тежко, но е хубаво да не се разболяваме през това време и да изчакаме втората ваксина, каза професорът.

Ваксините са две. Втората доза се слага най-малко 21 дни след първата. За имунитет са нужни 20-ина дни. Трябва след първата ваксина хората да продължат да се пазят. Това е най-важното, каза Кантарджиев. След втората ваксина вече се търси имунитет.

Двете дози са еднакви. Но човешката генетика е такава, че не реагира на сто процента на една ваксина. При ваксината срещу детски паралич, например, на първата доза реагират 60 процента от децата.  Затова и ваксинацията се прави няколко пъти.

Добре е и хората, които са прекарали вече коронавирус, също да се имунизират. Защото с времето антиталата в организма намаляват, обясни още Кантарджиев. Но добави, че трябва да се изчака известно време. Когато човек изкарал заболяването, първите два месеца имунната му система е подтисната, както при всяка вирусна инфекция и ефектът на ваксината е много малък, обясни топ вирусологът. И добави: „Още преди осем месеца казах, че антителата не са водещи, а клетъчният имунитет.”.

Няма как да ни чипират с ваксината срещу коронавируса, каквито опасения чувам. Това РНК ваксина, тя дори не стига до нашето ДНК, каза още Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай