Четвъртък,

Кантарджиев с деликатно разкритие за маймунската шарка

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
13261
Кантарджиев с деликатно разкритие за маймунската шарка
A
A
A

Маймунската вариола е опасна за мъже, допускащи близък контакт "кожа в кожа", деликатно обяви в ефира на Нова телевизия бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 96% от заболелите са мъже, уточни той.

Иначе Кантарджиев успокои, че има много ниска смъртност от "маймунския" проблем. "Няма причини за страх", категоричен бе професорът.

Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти. Август ще е пикът на тази ковид вълна, каза още проф. Тодор Кантарджиев в телевизионното си интервю.

Той разкри, че вариантът на Омикрон БА.5 е доста заразен, затова ще мине през много хора. "В момента от 1000 души 270 боледуват втори път - 27% доказано във Великобритания, защото вирусът много се измени. Има по-високо имунно бягство на вируса. Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки на ЕС ще получат от новата модифицирана ваксина", обясни медикът.

По думите му е нужно изкаралите Омикрон и с реимунизация в предните 3-4 месеца могат да изчакат модифицираната ваксина през есента. "Уязвимите групи задължително трябва да си поставят втори бустер. Новият вариант се кара доста по-леко, но ако много хора се разболеят, ще има и по-тежки случаи. Да проветряваме и да не се събираме на едно място. РЗИ-София вече направи 4 кабинета за имунизация. Преболедуването на Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки ще получат от новата модифицирана ваксина", сподели той.

Според него симптомите са гърлобол, отпадналост, хрема. "Инкубационният период е 3-4 дни от заразяване. При някои започва само с температура, бързите тестове до голяма степен показват дали има наличие на вируса, но е важно преди това да не си ял или пил, а пробата се взема дълбоко в гърлото. При PCR ще има по-ранно секвениране, тези тестове трябва да се върнат", подчерта професорът. И допълни, че преди 3 седмици е трябвало да се възстановят COVID зоните.

"Няма нищо лошо в градския транспорт да се носят маски. Хубаво е връщащите се от почивка няколко дни да са по вкъщи", призова проф. Кантарджиев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com