Кантарджиев: Никога не сме имали толкова болни и умиращи

Здравната система и народът са поставени пред голямо изпитание, заяви професорът

Кантарджиев: Никога не сме имали толкова болни и умиращи | StandartNews.com

"Здравната система и народът са поставени пред голямо изпитание. Никога не сме имали толкова болни и умиращи." Това заяви проф. Тодор Кантарджиев за БНТ.

"Всичко това е, защото въпросът за сертификатите и ваксинирането трябваше да се постави лятото. Изгубихме златни месеци, когато нямаше разпространение на вируса. Това ще коства много на българския народ", уточни експертът.

"Високомерното отношение на управляващите към експертите беше такова, че доведе до ниско имунизационно покритие, неизпълняващи се мерки, създаде се хаос от заповеди на здравния министър, чието обезпечение не е сериозно", добави той.

"В момента трябва да се изпълняват мерките, да се обясни на хората, че положението е много сериозно. В София имаме 1200 случаи на 14-дневна база за 100 хил. души население. Демек последните две седмици всеки стотен софиянец е боледувал от К-19. Това лично мен ме плаши", каза проф. Кантарджиев.

"Когато излезе статистиката с 240 починали в понеделник, чухме оправдание от министерството как някои казаха: "Ами то защото е понеделник". Абе 20 месеца знаете ли колко понеделници е имало?! Такива цифри никога сме нямали", възмути се той. 

Експертът добави, че антигенните тестове на здравите учителки и влизащи в мола не е критерий за разпространение на коронавируса.

На въпрос може ли бърз антигенен тест да реагира на друг вирус, той отговори: "По начало проблемът на бързите антигенни тестове е начинът на взимането, качеството на теста и това, че при неправилно вземане обикновено е фалшиво отрицателен. Той обаче си реагира за К-19. Има митове, че се бърка. Е не може коза с овца да се сбърка - трябва да си много неквалифициран".

"Хубава идея е да се командироват лекари, но това е част от неизпълнимите неща на министерството от няколко месеца насам. Не искам да ги коментирам, защото ще изпадна в критикарство. Лекарите са свикнали да се създава към тях недоверие в обществото и министерството да не прави нищо за тях", уточни проф. Кантарджиев. 

"Преди 10 дни министърът казваше, че проблеми няма, че всичко е под контрол. Не знам какъв точно му е контролът, но според мен никога не сме имали толкова болни и умрели за един ден. Легла има за сметка на другите медицински дейности, които за жалост не търпят отлагане като например сърдечно-съдова патология, белодробна патология. Следващите седмици ще са много трудни за българския народ", добави той.

"Създадоха се удобни експертни кръгове и не се направи нищо последните 6 месеца", заключи експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай