Кантарджиев: Който е бил в чужбина, да не прегръща близките си

Тези, които са ваксинирани с Астра Зенека, по-лесно ги лови Омикрон, каза професорът

Кантарджиев: Който е бил в чужбина, да не прегръща близките си | StandartNews.com

"Новият щам на коронавируса - Омикрон, у нас ще влезе по празниците и през януари ще има епидемиологично разпространение". Това заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксиниране към Столична Община проф. Тодор Кантарджиев. 

Той посъветва хората, които се прибират от чужбина, или такива, които имат грипни симптоми, да не се събират с близките си.

"Много важно за Коледа е, ако някой го боли гърлото, киха или кашля, има грипни симптоми, да не се събира с хора. За повече безопасност същото важи и за хората, които скоро са се прибрали от чужбина", препоръча експертът. 

По думите му, и ваксинираните, и преболедувалите не са достатъчно добре защитени срещу този вариант на коронавируса. Затова, според проф. Кантарджиев, трябва да бъде поставена бустерна доза от ваксините, като за имунизираните с препарата на "Астра Зенека" третата доза може да е РНК ваксина.

""Тези, които са ваксинирани с Астра Зенека, по-лесно ги лови Омикрон. Те обаче, ако направят бустер с РНК ваксина като "Пфайзер" или "Модерна", ще имат 75-80% защита от боледуване. Ако имаш две дози "Пфайзер" пък, си защитен около 40% от Омикрон. Но, ако имаш трета доза, защитата е към 70-80%", обясни той.

По думите му в София гражданите ваксинирани са към 350-400 000. Половин милион или 700 000 били в контакт с вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай