Понеделник,

"Камп Ноу" става център за ваксинация

От: Пламен Вълков -
"Камп Ноу" става център за ваксинация
A
A
A

Легендарният футболен стадион "Камп Ноу" да стане превърне в център за масова ваксинация. Това предложиха от регионалното правителство на Каталуния.

Секретарят по обществено здраве Хосеп Мария Аргимон съобщи, че вече дори са водени разговори с ръководството на клуба. В Испания броят на ваксинираните надмина 2 милиона души, а 800 000 от тях са получили и двете дози.

Освен "Ноу Камп" се обмисля и вариантът "Саграда Фамилия" да бъде превърната в център за ваксинация. Целта е чрез избор на емблематични за Барселона и света места да се подчертае важността на процеса на ваксинация.

Въпреки постоянно растящия брой на желаещи да се ваксинират в Испания, все още 28% от населението продължава да се колебае. Затова регионалното правителство се опитва да намери начин да убеди каталунците колко жизненоважно е да бъдат ваксинирани.

Изчаква се смяната на ръководството на футболния клуб "Барселона" на 7 март, за да продължат разговорите с новия президент. Времето е подходящо, защото тогава ще започне и следващият по-масов етап на ваксинация. В него са включени и всички учители. Според местните здрави власти сред тях няма такива, които отказват да бъдат ваксинирани.

Те нарекоха това „добра новина”, защото въпреки трите вълни на коронавирус, които преживя Испания, от септември до сега учениците в Каталуния не са спирали да ходят на училище.

Честотата падна до 667 случая на 100 000 жители, но смъртността остава висока. В опит да ограничи разпространението на новите щамове правителството на Педро Санчес удължи до 2 март ограничението на полетите от Великобритания, Бразилия и Южна Африка.

На фона на всичко това собствениците на ресторанти, барове, кафенета и дискотеки излязоха на протест и поискаха 8 милиарда и 500 милиона евро директна помощ за това, че не могат да работят нормално.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички