Петък,

Какво знаем за новата мутация?

От: СТАНДАРТ -
123
Какво знаем за новата мутация?
A
A
A
  • Щамът е по-заразен, но се влияе от ваксината, каза здравният министър
  • Редица европейски държави спряха полетите от Острова

Новата мутация на коронавируса подлуди Европа. Щамът вече излезе от Великобритания и достигна Дания, Нидерландия, Италия и дори Австралия. В тези държави са регистрирани случаи на мутиралия вирус.

ВИЖ ОЩЕ: Ангелов на среднощна инспекция на Летище София

В медиите има много публикации, че тази мутация на вируса е значително по-заразна. Учени от Великобритания, които са я изследвали, предупреждават, че засега данните са предварителни и трябват още проучвания.

Редица европейски държави спряха полетите от Острова, за да намалят риска. Спрени бяха и влаковете.

ВИЖ ОЩЕ: Забраната в сила. Без полети от и до Англия

За новия щам на коронавируса знаем със сигурност две неща: че се предава по-бързо и се влияе от новата ваксина, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на среднощна инспекция на Летище София. Той провери дали се спазва заповедта му да не се допуснат у нас хора, идващи от Острова. България също въведи ограничителни мерки. От полунощ до 31 януари се забранява влизането у нас на хора, пристигащи от Великобритания с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Пристигналите от Обединеното кралство у нас подлежат и на десетдневна карантина.

Промяната е само в една аминокиселина и тя няма да повлияе върху ефикасността на ваксината, коментира през уикенда и епидемиологът д-р Христина Бацелова. „Относно информационната РНК ваксина, която ще накара нашите клетки да синтезират част от този протеин, който не позволява на вируса да навлиза в човешките клетки, това на този етап няма да окаже влияние върху ефективността на новата ваксина, тъй като промяната е само в една аминокиселина”, заяви тя.

Днес по обяд Европейският съюз ще обсъжда координация на действията на страните-членки. В Лондон също ще има извънредно заседание на кабинета.

"Франция е една от държавите, които спря потока на хора от Великобритания. От полунощ забраната е в сила. Засега за 48 часа, което би трябвало да е достатъчно, за да организираме координацията с останалите европейски страни. Ако някой иска да дойде от Великобритания, съветвам го още сега да си направи PCR  тест. Възможно е като част от общоевропейските мерки този тест да стане задължителен", обяви Габриел Атал, говорител на правителството на Франция.

В обширен материал журналисти на Би Би Си са събрали всичко, което се знае до момента за новия щам на COVID-19.

Защо щамът притеснява учените?

Три особености на новия щам пораждат интерес и притеснение сред световната научна общност:

Щамът бързо измества останалите циркулиращи версии на вируса

Някои от мутациите му може и да бъдат от съществено значение за развитието на пандемията. Някои от мутациите му вече са били репликирани в лаборатория и показват по-висока ефективност на заразяване на човешките клетки

Тези три особености правят новия щам на COVID-19 много по-заразен от всички предходни варианти на вируса. Въпреки това от Би Би Си уточняват, че все още не е 100% сигурно дали това би имало значение. До момента са регистрирани множество мутации на коронавируса от появата му през миналата година, но нито една от тях не е била по-опасна.

Учени посочват още, че британският щам може да измества останалите разновидности по-бързо, защото е „попаднал на точното място в точния момент“.

Колко по-бързо се разпространява?

Новият щам на COVID-19 е засечен за първи път още през септември и оттогава се наблюдава. През ноември около една четвърт от всички случаи на коронавируса в Лондон се дължат именно на тази разновидност. Тази бройка се увеличава до почти две-трети от случаите до средата на декември.

Въпреки това учените от Острова коментират, че все пак е трудно да се разграничи дали по-бързото разпространение на щама е следствие от неговата инфекциозност, или от поведението на хората.

Цифрата, която се споменава от официални лица, включително и от британския премиер Борис Джонсън, е, че новият щам е със 70% по-заразен от предходните, но тъй като все още няма достатъчно събрана информация за него, това число може и да не отговаря на истината.

Какви точно са мутациите на новия щам?

Първоначалният анализ на новия вариант открива 17 потенциално важни промени. Наблюдават се промени при шиповидния протеин на коронавируса – „ключът“ му към заразяване на човешките клетки.

Една от мутациите променя най-важната част от шипчето, а именно контактната повърхност на върха му, която първа се закача за клетките след инфектиране.

Друга от мутациите на шипчето влияе на дължината му и то се скъсява – промяна, която се наблюдава и при вече известния щам при норките.

В лабораторни условия тези мутации до известна степен правят вируса по-заразен, но до момента няма данни промените да водят по-тежко протичане на болестта.

Ваксините ще предпазват ли от новия щам?

Най-голямото притеснение на здравните власти на Острова е именно дали вече стартиралата кампания за ваксиниране срещу COVID-19 ще повлияе на новия щам.

Според експерти създадените до момента ваксини вероятно ще предоставят защита и срещу тази мутация. Поне засега.

И трите водещи ваксини създават имунна реакция срещу протеина на шипчето.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички