Какво знаем за новата мутация?

Щамът е по-заразен, но се влияе от ваксината, каза здравният министър

Какво знаем за новата мутация? | StandartNews.com
  • Щамът е по-заразен, но се влияе от ваксината, каза здравният министър
  • Редица европейски държави спряха полетите от Острова

Новата мутация на коронавируса подлуди Европа. Щамът вече излезе от Великобритания и достигна Дания, Нидерландия, Италия и дори Австралия. В тези държави са регистрирани случаи на мутиралия вирус.

ВИЖ ОЩЕ: Ангелов на среднощна инспекция на Летище София

В медиите има много публикации, че тази мутация на вируса е значително по-заразна. Учени от Великобритания, които са я изследвали, предупреждават, че засега данните са предварителни и трябват още проучвания.

Редица европейски държави спряха полетите от Острова, за да намалят риска. Спрени бяха и влаковете.

ВИЖ ОЩЕ: Забраната в сила. Без полети от и до Англия

За новия щам на коронавируса знаем със сигурност две неща: че се предава по-бързо и се влияе от новата ваксина, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на среднощна инспекция на Летище София. Той провери дали се спазва заповедта му да не се допуснат у нас хора, идващи от Острова. България също въведи ограничителни мерки. От полунощ до 31 януари се забранява влизането у нас на хора, пристигащи от Великобритания с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Пристигналите от Обединеното кралство у нас подлежат и на десетдневна карантина.

Промяната е само в една аминокиселина и тя няма да повлияе върху ефикасността на ваксината, коментира през уикенда и епидемиологът д-р Христина Бацелова. „Относно информационната РНК ваксина, която ще накара нашите клетки да синтезират част от този протеин, който не позволява на вируса да навлиза в човешките клетки, това на този етап няма да окаже влияние върху ефективността на новата ваксина, тъй като промяната е само в една аминокиселина”, заяви тя.

Днес по обяд Европейският съюз ще обсъжда координация на действията на страните-членки. В Лондон също ще има извънредно заседание на кабинета.

"Франция е една от държавите, които спря потока на хора от Великобритания. От полунощ забраната е в сила. Засега за 48 часа, което би трябвало да е достатъчно, за да организираме координацията с останалите европейски страни. Ако някой иска да дойде от Великобритания, съветвам го още сега да си направи PCR  тест. Възможно е като част от общоевропейските мерки този тест да стане задължителен", обяви Габриел Атал, говорител на правителството на Франция.

В обширен материал журналисти на Би Би Си са събрали всичко, което се знае до момента за новия щам на COVID-19.

Защо щамът притеснява учените?

Три особености на новия щам пораждат интерес и притеснение сред световната научна общност:

Щамът бързо измества останалите циркулиращи версии на вируса

Някои от мутациите му може и да бъдат от съществено значение за развитието на пандемията. Някои от мутациите му вече са били репликирани в лаборатория и показват по-висока ефективност на заразяване на човешките клетки

Тези три особености правят новия щам на COVID-19 много по-заразен от всички предходни варианти на вируса. Въпреки това от Би Би Си уточняват, че все още не е 100% сигурно дали това би имало значение. До момента са регистрирани множество мутации на коронавируса от появата му през миналата година, но нито една от тях не е била по-опасна.

Учени посочват още, че британският щам може да измества останалите разновидности по-бързо, защото е „попаднал на точното място в точния момент“.

Колко по-бързо се разпространява?

Новият щам на COVID-19 е засечен за първи път още през септември и оттогава се наблюдава. През ноември около една четвърт от всички случаи на коронавируса в Лондон се дължат именно на тази разновидност. Тази бройка се увеличава до почти две-трети от случаите до средата на декември.

Въпреки това учените от Острова коментират, че все пак е трудно да се разграничи дали по-бързото разпространение на щама е следствие от неговата инфекциозност, или от поведението на хората.

Цифрата, която се споменава от официални лица, включително и от британския премиер Борис Джонсън, е, че новият щам е със 70% по-заразен от предходните, но тъй като все още няма достатъчно събрана информация за него, това число може и да не отговаря на истината.

Какви точно са мутациите на новия щам?

Първоначалният анализ на новия вариант открива 17 потенциално важни промени. Наблюдават се промени при шиповидния протеин на коронавируса – „ключът“ му към заразяване на човешките клетки.

Една от мутациите променя най-важната част от шипчето, а именно контактната повърхност на върха му, която първа се закача за клетките след инфектиране.

Друга от мутациите на шипчето влияе на дължината му и то се скъсява – промяна, която се наблюдава и при вече известния щам при норките.

В лабораторни условия тези мутации до известна степен правят вируса по-заразен, но до момента няма данни промените да водят по-тежко протичане на болестта.

Ваксините ще предпазват ли от новия щам?

Най-голямото притеснение на здравните власти на Острова е именно дали вече стартиралата кампания за ваксиниране срещу COVID-19 ще повлияе на новия щам.

Според експерти създадените до момента ваксини вероятно ще предоставят защита и срещу тази мутация. Поне засега.

И трите водещи ваксини създават имунна реакция срещу протеина на шипчето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай