Какво е забранено след ваксина с Астра Зенека

Хората вече не се притесняват, каза проф. Балтов, шеф на "Пирогов"

Какво е забранено след ваксина с Астра Зенека | StandartNews.com

Ако сте се ваксинирали с АстраЗенека е хубаво 24 часа след това да не се пие алкохол и да не се извършва тежка физическа работа. Това обяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в тв интервю пред БТВ тази сутрин.

„АстраЗенека е векторна ваксина, при някои от ваксинираните се вдига висока температура, която се смята за нормална. Тя се казва транзиторна температура и в рамките на 24 часа преминава. При другите ваксини се смята, че има алергична реакция, което е нормално“, уточни шефът на „Пирогов“.

Видя се, че няма нищо притеснително да бъдат ваксинирани хора с определени заболявания и това нещо веднага даде ефект. Хората вече не се притесняват, допълни проф. Балтов по повод масовия наплив за ваксиниране срещу коронавирус у нас.

„В „Пирогов“ след като достигнахме над 75% се намали броят на заболелите сред персонала – един на 2-3 дни. Вчера хората по-скоро не бяха нетърпеливи, а задаваха допълнителни въпроси от рода на това кога ще бъде втората ваксинация. Обясних им, че след 1 март, когато тръгне електронната система, ще разберат дали могат и при личния си лекар да направят втората ваксинация. Но никой няма да бъде върнат. Има много хора без здравни права, те нямат личен лекар“, уточни той. 

По думите му ваксинацията горе-долу отнема 5 минути. Хубаво е човек да носи някаква епикриза, документи, ако има. „Преди самата ваксинация има измерване на кръвното, на температурата, личен разговор дали има някаква алергична реакция и т.н. След ваксинирането се изчаква някъде 15-30 минути“, обясни проф. Балтов.

По отношение на това дали да си направите тест за антитела преди ваксината, експертът заяви: „Ако контактувате с много хора, е хубаво да си направите един антигенен тест. В „Пирогов“ се видя, че над 600 човека са го изкарали безсимптомно.

Бременни – винаги казвам, че най-добре е да се свърват със специалист по акушерство и гинекология, защото те са запознати със спецификите. Аз бях изненадан от становището на нашата АГ организация, които казаха, че едва ли не 6 месеца преди забременяване не трябва да се ваксинира. Това е едва ли не презастраховане. Вероятно изчакват да излязат нови резултати и тогава вероятно ще преосмислят становището си.

По отношение на новия пик, който се наблюдава, проф. Балтов посочи, че това все още не е пик. „Ако така продължава темпът на нарастване, той ще бъде контролируем. Имаме плавно повишаване на случаите, което позволява ние да обърнем внимание на всеки, който иска да бъде лекуван.

Едно е да имаш на ден 15-20 случая, друго е да те залее вълната. Това, което се говори в Англия за повишаването на смъртността, вероятно не са имали възможност да обърнат внимание, коментира той.

Що се отнася до отварянето на ресторантите и заведенията, проф. Балтов заяви: Ако така продължава темпът на ваксинация, възрастните хора не ходят по заведения. По заведения искат да ходят хора, които са ваксинирани, преболедували“, допълни той. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Стандрат
Коментирай