Какви са ограниченията по света заради Covid-19

Словакия налага вечерен час, в САЩ облекчават мерките

Какви са ограниченията по света заради Covid-19 | StandartNews.com

Редица държави обмислят нови строги Covid ограничения, а други постепенно излизат от режима на локдаун. В Гърция на извънредно заседание Щабът по борба с коронавируса обсъжда нови мерки заради рекордния брой новозаразени - над 2300. Очаква да бъде въведена пълна карантина в цяла Гърция, пише БНР. 

Словакия налага вечерен час, докато се бори с най-високата смъртност от Covid-19 в света. Словаците няма да може да напускат домовете си от 20:00 часа до 5:00 часа сутринта, се посочва в указ на правителството.

В същото време някои американски щати облекчават мерките, въпреки че пандемията не е свършила.

„На път сме да да имаме достатъчно ваксини за всички пълноленти в Америка до началото на юни", обяви президентът на САЩ Джо Байдън, като подчерта, че това е с два месеца по-рано от предвиденото. Ще бъде подкрепена компанията „Джонсън и Джонсън“, чиято ваксина е еднодозова.

Същевременно Байдън предупреди, че битката с пандемията не е приключила: „Рано е да се отпускаме, трябва да останем бдителни“, каза президентът.

„Най-лошото мина, време е да отворим Тексас 100%“ - така губернаторът републиканец Грег Абът обяви отмяна на задължителното носене на маски и отваряне на всички магазини за следващата сряда. Подобни стъпки има в Мичиган, Луизиана, Мисисипи.

Постепенно от локдауна излиза Великобритания. Там все още проучват дали ваксините срещу коронавирус осигуряват добра защита на хората със отслабена имунна система заради заболявания, включително рак.

В Италия експерти изразиха съмнения дали наличните ваксини ще са достатъчно ефективни срещу нигерийския вариант на Сovid-19, открит в северната част на страната.

В Русия здравният министър Мурашко призова за стриктно спазване на мерките, докато с помощта на ваксините не се постигне колективен имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай