Каква ще е печалбата за Pfizer и Moderna?

Анализатори от Wall Street прогнозират, че ще генерират милиарди долари

Каква ще е печалбата за Pfizer и Moderna? | StandartNews.com

Анализатори от Wall Street прогнозират, че Pfizer и Moderna ще генерират 32 милиарда долара приходи от COVID-ваксините само през следващата година.

И това е само финансовата страна на въпроса, без да се отчита колко добра реклама ще е за тези компании създаването на лечение за коронавируса. Това е особено важно за Moderna – млада биотехнологична компания, за която малко хора са чували през 2020г., която скоро се очаква да получи разрешение от FDA за употреба на нейната ваксина.

Pfizer се очаква да изкара 19 млрд. долара от ваксините през 2021г., твърди Морган Стенли.

През 2020г. приходите на компанията са били едва 975 милиона долара. Печалбата няма да е изцяло за Pfizer. Компанията ще трябва да раздели приходите с BioNTech – германската компания, с която си партнира за разработването на ваксината. Независими експерти в четвъртък препоръчаха на FDA да разрешат за спешна употреба ваксината, разработена от консорциума.

Очаква се това да стане в следващите дни. По-рано този месец Обединеното кралство разреши употребата на ваксината на Pfizer. Очаква се през 2022г. и 2023г. приходите на компанията да са 9,3 млрд. долара. След създаването на ваксината, акциите на компанията нараснаха с 12% само тази година.

Акциите на почти непознатата досега Moderna скочиха със 700% само тази година, а компанията вече се оценява на 62 млрд. долара. Очаква се Moderna да спечели 13,2 милиарда долара приходи от COVID-ваксини. Това е огромна сума, особено за компания, която е генерирала само 60 милиона долара продажби през 2019г. и никога преди това не е лицензирала продукт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай