Каква е разликата между трите ваксини

Ваксините и на Pfizer, и на Moderna са базирани на иРНК, на AstraZeneca е векторна

Каква е разликата между трите ваксини | StandartNews.com

1719 медици и лица на първа линия са вече ваксинирани срещу коронавирус, съобщи днес здравният министър проф. Костадин Ангелов. Имунизацията, която започна на Стефановден, тече с пълна сила. У нас бяха доставени 10 000 дози от медикамента на Pfizer, които ще стигнат за две инжекции през 21 дни на 5 000 души. През януари чакаме още около 60 000 ваксини. В края на януари се чака и втората ваксина – на Moderna.

Какви са приликите и разликите между двата медикамента и кой от тях да изберем, когато дойде редът ни за ваксиниране. Личните лекари ще съветват пациентите, каза проф. Ангелов.

„Стандарт” обобщи известните досега факти и установи:

Приликите:

Ваксините и на Pfizer, и на Moderna са базирани на новата технология на матрична РНК или иРНК, която не използва пълния вирус, а генетична последователност на вирусния геном в крайния си продукт. Учените дешифрираха генетичния състав на шипа на вируса - подобна на антена структура, направена от протеини, която позволява на вируса да влезе в клетката, предаде БНТ.

Вирусният геном съдържа инструкции за създаване на собствени протеини с шипове и изследователите декодират това ръководство с инструкции, за да го направят. Това ръководство за употреба всъщност представлява молекула, наречена матрична РНК 1273, която след пречистването представлява ваксината.

Когато се инжектира в хората, тази 1273 пратена РНК се поема от човешките клетки, които започват да произвеждат шип протеин. Той подвежда имунната система да мисли, че тялото е атакувано от целия вирус. организмът реагира с производството на неутрализиращи антитела, които са това, което предпазва от бъдещи инфекции. иРНК не влиза в ядрото на клетката и не може по никакъв начин да промени ДНК-о ни.

Разликите:

Ваксината на Pfizer е лицензирана за употреба при тийнейджъри на възраст 16 и 17 години, докато ваксината на Moderna е одобрена за хора над 18-годишна възраст.

Ваксината на Moderna съдържа 100 микрограма иРНК, докато ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма. Причината за голямата разлика между тези дози не е известна, въпреки че някои учени смятат, че това може да се дължи на факта, че генетичните последователности на иРНК и на двете ваксини имат малки разлики в кода.

Ваксината на Pfizer се дава през 21 дни, докато на Moderna се дава през 28 дни.

Важна разлика е точката на замръзване, в която ваксините трябва да се съхраняват. Pfizer изисква температурата да бъде минус 70 градуса по Целзий, а Moderna - минус 20 градуса по Целзий.

Друга важна разлика е обвивката, която деликатните иРНК молекули използват за своето запазване и транспортиране в клетките. Тази обвивка се състои от микроскопични мастни частици, наречени наночастици. Тези от Pfizer се произвеждат в канадската лаборатория Acuitas, докато Moderna произвежда свои собствени наночастици. Различните наночастици в опаковката на РНК вероятно обясняват и разликите в нуждите от замразяване на ваксините и вероятно ще повлияе и на начина им на работа.

Какво знаем за третата ваксина?

Епидемиологът д-р Петър Марков обясни пред Нова тв: „Ваксината на AstraZeneca/Oxford е малко по-различна от тази на Moderna и Phizer. Тя е векторна, логистиката й е по-проста. Не се изисква да се държи на толкова ниска температура. РНК ваксината е по-проста и по-щадяща като технология.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай