Как се възстановява белият дроб след ковид

Важна е здравословната и разнообразна храна, както и специална гимнастика

Как се възстановява белият дроб след ковид | StandartNews.com

За възстановяване на белите дробове след COVID-19 е важно да се храните здравословно и разнообразно, да не се подлагате на диети, които могат да повлияят отрицателно на имунитета. Това съобщи Александър Карабиненко, доктор на медицинските науки, заслужил доктор на Русия, професор в Катедрата по болнична терапия на Руския национален изследователски медицински университет "Пирогов", в интервю за радио Sputnik .

„Недохранване, протеинов глад, монотонна храна, дори ако е млечно-растителна храна, - всичко това не осигурява добри протеини, витамини и микроелементи. За белите дробове също не е необходимо да приемате обилна брашнена храна, която причинява повишено образуване на газове в червата “, отбеляза специалистът.

Карабиненко добави, че също така е необходимо да се извършва специална гимнастика, която помага за укрепване както на белите дробове, така и на имунитета. Освен това трябва да наблюдавате как човек диша. „Ако човек не диша добре, измервайте нивото на кислорода, измервайте силата на дихателните мускули - как диша, издишва, вдишва“, каза лекарят.

През август Ирина Крошкина, ръководител на пулмологичното отделение на градската мултидисциплинарна болница № 2 в Санкт Петербург, говори за погрешните методи за възстановяване на белите дробове след коронавирус. Те включват надуване с балон и вдишване на масло за „дезинфекция“ на бронхите. Разходките ще имат благоприятен ефект. Можете също така да духате през сламка във водата, създавайки съпротива при издишване, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай