Как пламна ковид-19 в Европа

Над една четвърт от пътувалите до Италия са първите заразени извън Китай

Как пламна ковид-19 в Европа | StandartNews.com

Хората, посетили Италия, представляват повече от една четвърт от първите регистрирани заразени с новия коронавирус (COVID-19) извън Китай. Това показва ново проучване, което е установило, че повечето първоначални регистрирани са свързани само с три страни, съобщава "Франс прес".

Изследователи от центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC) са използвали публично достъпни данни, за да проследят първоначалното разпространение на COVID-19 в десетки засегнати страни през 11-те седмици преди Световната здравна организация да го обяви заразата за пандемия.

Те са установили, че 27 процента от всички първи регистрирани заразени са хора, пътували до Италия, докато 22 процента са били в Китай, а 11 процента са ходили в Иран.

"Нашите открития показват, че пътуването само от няколко държави със значително предаване на SARS-CoV-2 може да е породило допълнителни огнища по целия свят преди характеризирането на COVID-19 като пандемия на 11 март 2020 г.", казва Фатимах Дауд от CDC, който е ръководител на изследването.

Други първоначални заразени са пътници от Югоизточна Азия, Европа, Африка и Америка

Дни преди пандемията да бъде обявена на 11 март, Северна Италия премина в блокиране, след което бързо последва останалата част от страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай