J&J закъсаха с доставките на ваксини за Европа

Може и да не изпълнят целта от 55 милиона до юни

J&J закъсаха с доставките на ваксини за Европа | StandartNews.com

От американската фармацевтична компания Johnson & Johnson са предупредили Европейската комисия, че са изправени пред проблем с доставките, които могат да усложнят плановете за снабдяване на Европейския съюз с 55 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 през второто тримесечие на годината, съобщават източници от Брюксел пред Reuters.

Всяко забавяне ще бъде допълнителен удар по плановете за ваксинация на ЕС, които са възпрепятствани от неравномерни доставки от други производители на ваксини и бавно разпространение на дозите в много държави-членки.

J&J са заявили пред лидерите на ЕС миналата седмица, че проблемите с доставката на съставки за ваксината и оборудване означават, че са „под стрес“ да се постигне целта за доставяне на 55 милиона дози до края на юни, разкрива неназованият официален представител на ЕС - който участва пряко в поверителни разговори с американската компания.

Длъжностното лице добави, че компанията е казала, че не е невъзможно да се постигне целта, но това ще бъде много трудно.

Очаква се ваксината на J & J, която изисква само една доза за защита, да бъде одобрена на 11 март за използване в ЕС от регулатора на блока. Представители на ЕС заявиха, че доставките могат да започнат през април.

Компанията се ангажира да достави 200 милиона дози от ваксината си за блока тази година. J&J започна да пуска своята ваксина в Съединените щати този месец, като целта е да достави 100 милиона дози до края на май, но е намалила почти наполовина прогнозите си за доставка през март на 20 милиона дози, докато увеличава новите производствени мощности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай