Извънредна заповед за ковид! Болниците в готовност

Връщат ограничения със заповед на здравния министър

Извънредна заповед за ковид! Болниците в готовност | StandartNews.com

Във връзка с увеличаване заболеваемостта от COVID-19 и постъпили в Министерството на здравеопазването (МЗ) сигнали за отказ на лечебни заведения да хоспитализират пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция поради липса на COVID-19 отделения, министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова изпрати писмо до директорите на регионалните здравни инспекции в страната.

В него тя нарежда на директорите на РЗИ спешно да информират всички лечебни заведения и центрове за спешна медицинска помощ в съответната област, че болниците са длъжни да поддържат готовност за прием и лечение на пациенти с основна или придружаваща коронавирусна инфекция. В лечебните заведения трябва да има и създадени обособени места - изолатори със стаи с легла.

Лечението на болните от Ковид-19 следва да се осъществява в рамките на съществуващите структури в съответствие с клиничните прояви на пациента, а също и в структурите за интензивно лечение при осигурена възможност за изолация на болните, се посочва още в писмото.

Предвид нарастващия брой на случаите на Ковид-19 в страната, е необходимо всяко лечебно заведение да въведе стриктен контрол за недопускане възникването на вътреболнични инфекции. Персоналът следва да спазва стандартните предпазни мерки - хигиена на ръцете и ползване на лични предпазни средства.

В писмото здравният министър в оставка подчертава, че внимание следва да се обърне и на достъпа на посетители и други лица на територията на болничното заведение, като се въведат изисквания спрямо продължителността на техния престой и носенето на защитна маска за лице. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай