Известен доктор каза кога ще е пикът на заразата

Около 5% от хората в България са носители на коронавирус, каза доц. д-р Спас Спасков

Известен доктор каза кога ще е пикът на заразата | StandartNews.com

Тревожна прогноза за развитието на пандемията у нас направи доц. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов”. Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, заяви доц. Спасков в интервю за БНТ. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия, допълни той. И подчерта, че точно по тези причини инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните влизат на вълни.

Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус, каза доц. д-р Спас Спасков. Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа, категоричен бе той. Според него по-високият брой заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше през лятото, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват до Гърция на море.

За доц. Спасков вглеждането в определена категория от населението винаги изкривява картината – в началото на пандемията се фокусирахме върху болниците, сега - в училищата. Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло, смята д-р Спасков. Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като хората там имат много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция. В училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци, подчерта д-р Спасков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай