Проф. Христова: Изчакайте преди третата ваксина

Ковид-19 с всички варианти се изтегля към по-младата група

Проф. Христова: Изчакайте преди третата ваксина | StandartNews.com
  • Ковид-19 с всички варианти се изтегля към по-младата група
  • Има случаи и лични лекари да отказват ваксини на пациенти, казва проф. Ива Христова в интервю за вестник СТАНДАРТ

- Професор Христова, в момента у нас Ковид-ситуацията изглежда спокойна, но кога можем да очакваме нов пик на пандемията?

- Нов пик може да очакваме със застудяването на времето, ако обаче преди това делта-вариантът на болестта не направи по-бързо разпространение, отколкото предвиждаме. По принцип повишаването на заболяевамостта се очаква пред септември, октомври, ноември. Но не очакваме вълна цунами както миналата есен, а просто умерено повишение.

- С делта щамът ли ще бъде евентуално следващият пик?

- Най-вероятно да. Доказано е от другите страни, че веднъж стъпил, доста бързичко започва да измества съществуващите там варианти и да се налага.

- Твърди се, че той е по-тежък и при деца.

- Не е точно по-тежък, а просто засяга по-младата възраст. Бихме могли да кажем, че това е характерно и за предишните щамове, но по-младото население или преболедува, или масивно се защити с ваксини. А по-младите хора подценяват проблема,

излагат се на опасност в контактите си

и не се ваксинират, защото уж смятат, че ще ги пощади вирусът. Така че масово заболяването с всички свои варианти се изтегля към по-младата група.

- От друга страна, нямаме бързо темпо при ваксинирането. Това на какво се дължи - на разнопосочната кампания ли?

- За ваксините има още какво да се желае, защото трябва много да се обяснява и да се отговаря на въпросите на хората - да им се разясни това, което конкретно ги притеснява, за да може да се стигне до ваксиниране. Освен това, имам информация за много лекари в мрежата, които са против ваксините. Хората казват: "Искаме да се ваксинираме, но личният ни лекар е против". Така че вероятно трябва да има една кампания, която да обяснява и да разказва дори на лекарите.

- Заговори се, че ваксинираните хора трябва да си направят и трета ваксина. Кога би трябвало да се направи това?

- Да, заговори се за трета ваксина, но при всички случаи за нея трябва да се изчакат още много данни и доста информация. Към момента има публикации на известни учени, които проследяват имунния отговор и при преболедували, и при ваксинирани. Но нямаме достатъчно дълъг изминал период от ваксинирането, за да отговорим колко продължителен е имунитетът. Така че все още не можем да отговорим на въпроса колко продължителен е имунитетът и кога пада. Освен това хората са различни - не при всички имунитетът спада едновременно.

Индивидуален е имунният отговор

и неговата продължителност. Така или иначе нямаме още достатъчно данни дали има нужда от трета доза, както и кога да бъде. Още е много рано. Едно е сигурно - че ако вирусът силно мутира, това ще се наложи, защото няма да бъде достатъчен имунитетът нито на преболедувалите, нито на ваксинираните.

- Да очакваме ли нови мутации?

- Това и от нас зависи. Защото ако оставим вирусът да се развива така, както се развиваше преди ваксините, със сигурност ще мутира. Това си има дори определена скорост на мутациите, така че е абсолютно предвидимо и ще се появят нови варианти. Но от друга страна, по света вече има повече ваксинирано население, което силно ограничава вируса и съответно намалява шанса за мутации.

- Много се говори напоследък - Ковид-19 ще стане като грип, ще можем да го караме леко и на крак. Кога би могло да се случи това?

- Това може да стане след година или две, но въпросът е дали ще имаме имунитета към него. Хората, които са се ваксинирали и имат имунитет, те

дори да се разболеят, ще го карат като грип

Но тези, които не са ваксинирани и не са преболедували, първия път задължително ще го изкарат по-сериозно. След това той няма изчезне - вирусът през есенно-зимния и пролетния сезон ще си се активизира. Но вече ще си бъде част от останалите респираторни вируси. Но ние като общество в България не осъзнаваме опасността от това да оставим вируса да се държи както си иска, да се предава от човек на човек и да си мутира както си иска и нищо чудно да се окаже, че след време ние ще бъдем развъдник на вируса, защото ще има възприемчиво към него население. За Ковид онова, което трябва да се разбере, е, че след като в страната циркулира делта-вариантът, той ще набира сила. Но е като айсберг - в момента ние установяваме случаи под повърхността, но той ще набере сили и ще се покаже. Разумното е, на когото не му се боледува, да се ваксинира.  

- Грипът миналата година сякаш ни подмина. Трябва ли тази година да се ваксинираме срещу него, или отново ще бъде в сянката на Ковид-19?

- Аз лично предполагам, че ще бъде в сянката му, и то именно защото мерките против Ковид-10 - дистанция, маски, дезинфекция,

силно намалиха грипните заболявания в света

Но това, че грипът е силно намален, не означава, че е изчезнал. Така че особено за възрастните хора, тези с хронични заболявания, особено белодробни, за тях е силно препоръчително да се ваксинират срещу грип.

- Как се развиват последно другите заразни и паразитни болести - лаймската болест например?

- Интересното е, че и тази, и миналата година лаймската и другите болести, предавани през кърлежи, също са в силно намален обем. Миналата година това бе донякъде заради ограничителните мерки да не се влиза в паркове, но

и тази година не забелязваме повишение

Броят на ухапаните и заразените се движи както миналата година. Имаме много силен спад, след като по-миналата година имахме много силно плато с около 500 души, заразени от лаймска болест. Сега са паднали под половината.                

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай