Искат PCR у нас и за вече ваксинирани

Българка от Германия подава сигнала

Искат PCR у нас и за вече ваксинирани | StandartNews.com

Изискването за влизане в България само с отрицателен PCR тест, което е в сила от една седмица, вече предизвиква много въпросителни. Българка, която живее в Германия, се обърна към NOVA с молба за съдействие.

Радостина Първанова живее в Германия от 4 години, където започнала работа в кухнята на старчески дом. Тъй като е на първа линия, тя получава ваксина срещу COVID-19 с приоритет. Утре ще й бъде поставена втората доза от препарата на Moderna.

„Налага ми се да се прибера в България, за да сменя паспортите на децата и искам да знам – след като ще имам двете ваксини на короната, трябва ли да си правя PCR тест, ще трябва ли да стоя под карантина?”, пита тя.

Пътуването й до България ще е в началото на април. Това означава, че ще са минали необходимите 14 дни за изграждане на антитела след поставяне на втората доза от ваксината. Въпреки това от Министерството на здравеопазването са категорични: Радостина трябва да се изследва с PCR, за да влезе у нас, или ще подлежи на 10-дневна карантина.

Позицията на Министерство на здравеопазването е, че към момента сертификати за ваксинация срещу COVID-19 не служат за доказателство за влизане в страната и респективно за отмяна на карантина или за замяна на изискването за PCR тест.

„Защо правим ваксина, при положение, че изискват PCR тест след това? Тази ваксина би трябвало да ни предпазва от този вирус”, посочва Радостина.

„14 дни след втората доза самият човек не е застрашен от разболяване – този вирус няма да предизвика заболяване, но може да стане посредник за заразяване на други хора. Ваксината няма 100% ефективност – той е над 90, но тези оставащи проценти е възможно човек да попадне сред тях”, посочи проф. д-р Мария Николова, имунолог, НЦЗПБ.

Швеция признава три вида теста за COVID-19 при влизане в страната

Децата на Радостина са на 5 и 11 години. За да влязат на българска територия и те трябва да се изследват. PCR тестът в най-близката до Радостина лаборатория струва 75 евро – или общо 225 евро за нея и двете й деца. Българката вече проучва и други варианти да подмени паспортите им.

„Аз съм си запазила час в консулството във Франкфурт, но от нас до там са 430 км. В момента имам самолетни билети, които ми излизат по-евтино, отколкото пътя от тук до Франкфурт”, заявява Радостина.

Ако подаде документи за нови паспорти на децата си в България, документите могат да станат готови в рамките на 8 часа. В консулството на България във Франкфурт обаче това ще отнеме 3 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай