Интензивни легла във всяка болница

202 са случаите на коронавирус у нас

Интензивни легла във всяка болница | StandartNews.com

Заповед във всяка болница да бъде обособено отделение за приемане на болни от коронавирус ще издаде днес здравният министър Кирил Ананиев. Това съобщи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. За целта вече са проведени консултации между щаба, министър Ананиев и премиера Бойко Борисов. Обсъдена е и възможността за обособяване на интензивни легла, които изискват реанимационно лечение.

202 са случаите на коронавирус у нас. От нощта има една нова положителна проба. Тя е на човек от София. Фактът, че положителната проба от нощта е само една, все още не говори за тенденция, продължаваме да бъдем във възходящия тренд на заразата, каза ген. Мутафчийски.

Броят на лабораториите ще бъде разширен, в момента се обучава персоналът. От БАН искат да се включат с лабораториите си, както и две частни болници. „Св. Иван Рилски” имат нужната апаратура, съобщи генералът.

Не съм похарчил 1 милион лева за тестове, каза ген. Мутафчийски по повод появили се информации, че ВМА е закупила тестове на тази сума. Открита е процедура за обществена поръчка, но „закупеното” е за 0 лева, категоричен бе генералът. Той съобщи, че все още не е убедил в ефективността на тестовете, затова и процедурата не е завършена.

В момента има 500 теста, закупени със средства на държавата и около 6 000, осигурени със средства на дарители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай