Индийският мутант на коронавируса е вече у нас. Пазете се!

Установен е в Плевен

Индийският мутант на коронавируса е вече у нас. Пазете се! | StandartNews.com

Индийският мутант на коронавируса е вече у нас. Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е класифицирана като индийски вариант на коронавируса., съобщи официалната си страница Центърът по заразни и паразитни болести.

ВИЖ ОЩЕ: Нова тревога! Психични заболявания след Ковид

Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен. В съобщението обаче се уточнява, че той е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина.

ВИЖ ОЩЕ: Какво пази от страшния Делта-вариант на коронавируса

Изследван е в болницата с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Диагностициран е с COVID-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

Пробата е секвенирана през май, като анализът не е показал наличие на индийския вариант. При повторен анализ след депозирането й в международната генна банка през месец юни е установено наличие на показателите за варианта "делта".

„Т. нар. от СЗО „Делта“ вариант на COVID-19 е много по-вирулентен, разпространява се много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети", коментира за бТВ по-рано днес доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България. Единственото противодействие е ваксинацията, категоричен бе доц. Околийски.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай