Имунолог: Комбинирането на ваксини крие риск

„Спутник V“ използва подобен начин за формиране на имунитет – с два различни вирусни вектора

Имунолог: Комбинирането на ваксини крие риск | StandartNews.com

Комбинирането на два типа ваксини е доста рискован ход, заяви доц. д-р Снежина Михайлова-Кандиларова, член на Експертния съвет по клинична имунология. Тя беше гост в рубриката на Мария Ванкова „COVID-19: Ваксините“ в предаването „Тази сутрин“ на БТВ.

„Нека все пак да не забравяме, че отделните страни, поради липса на някои централни решения, се научиха да могат сами да взимат някои решения и да ги моделират в контекста на интересите“, уточни още Кандиларова.

Тя допълни, че се допуска комбинирането на два типа ваксини при хора, които биха се отказали да приемат втора доза от препарата на „АстраЗенека“, защото имунизацията е доброволен акт.

„Макар и да не са завършени клиничните проучвания, има ентусиазъм, че би могло да сработи тази система“, казва тя.

Кандиларова уточни, че руската ваксина „Спутник V“ използва подобен начин за формиране на имунитет – с два различни вирусни вектора.

„Всичките ваксини до момента, които са разработени и са в употреба, имат висока ваксинална защита. Вероятно това дава още едно предимство да се опитват тези ваксини да бъдат комбинирани по някакъв начин“, каза тя.

Въпреки това Кандиларова каза, че тя лично би препоръчала на пациентите си да завършат имунизацията си с ваксината, с която са започнали. „Само по изключение трябва да се пристъпи към избор на втори препарат“, уточнява тя.

Относно ограничението на препарата – да не се поставя на жени под 60-годишна възраст с риск от тромбози и тромбоцитопении, Михайлова каза, че одобрява тази идея.

Относно другите препоръки на здравното министерство – след преболедуване да се изчакат три месеца за поставяне на ваксина, а след боледуване между двете дози – шест месеца, Михайлова каза, че всичко идва от имунологична гледна точка.

„Още е спорен въпросът кой тип имунитет е по-устойчив. Все повече се говори, че ваксината би могла да осигури по-пластичен имунен отговор. В една контролирана среда, каквато е ваксината, имунният отговор може да има по-висок потенциал и ефикасност, и да е пластичен“, каза още Михайлова.

Фалшивата новина за ваксините срещу COVID, която й е направила впечатление, е дали поставена ваксина може да доведе до положителен тест за COVID-19. „Отговорът е, че категорично това е невъзможно. Ако тестът е позитивен след ваксина, вие сте се разболели“, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай