Имате хрема и кихате? Веднага PCR тест

Ако има ваксина за COVID-19, най-вероятно тя ще трябва да се поставя всяка година

Имате хрема и кихате? Веднага PCR тест | StandartNews.com

В страната ни е прието да има 14 дни карантина, но първите симптоми се появяват до седмица. Затова всеки с хрема, ако кихне, ако има гърлобол или температура, трябва веднага да се изследва, да бъде отделен и да му се направи PCR тест. Това обясни в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев – член на Оперативния щаб за борба с коронавируса.

"Системата сега е десетки или стотици пъти по-подготвена, отколкото в началото", каза проф. Кантарджиев и заяви, че всичко е благодарение на усилената работа и добави: "Каквото можахме, направихме. Сега вече Господ да ни помага".

"Сега не е моментът да мислим какво е можело да се направи, защото сме в пандемия", каза Кантарджиев и допълни, че не е редно да мисли една болница - при нас не може да дойде и да се изпада в паника, когато се появи първият инфектиран с COVID-19.

Относно плащането на тестовете, проф. Тодор Кантарджиев заяви, че с ръка на сърцето си може да каже, че в Националния център няма нито един платен тест. "За другите места ... ами, не е хубаво да се плащат", каза той.

"Защо всички се моткаха, карнавали и така нататък? Знаете ли колко десетки българи дойдоха от чужбина  и бяха поставени под карантина", заяви Кантарджиев в коментар какви мерки е можело да се вземат, дори с указания от Световната здравна организация.

На въпрос вярна ли е тезата, че в България има много повече заразени от тези, които са открити, той отговори, че това е вярно.

Проф. Кантарджиев заяви, че ако има ваксина за COVID-19, най-вероятно тя ще трябва да се поставя всяка година, както се прави с ваксините срещу грип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай