Има спад до 25% на заразените в София

Професор Кантарджиев оцени високо руската ваксина

Има спад до 25% на заразените в София | StandartNews.com

До 20 декември ще сме наясно дали ще бъде възможно поне да се събират 2-3 семейства за празниците. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Той отчете, че към момента резултатите от седмицата са доста благоприятни. За 14 дни има 20-25% намаляване на случаите в София. Това е благодарение на мерките и хората, каза Кантарджиев.

По думите му 10 души в момента заразяват 7 до 9 души.

Според Кантарджиев обществото се подготвя да бъде против ваксинирането. Господин, който не е лекар, говори за странични ефекти на ваксините. Ако не си лекар, как ще говориш за епидемиология, попита Кантарджиев. 

Проф. Тодор Кантарджиев: ЕС хвърля огромен ресурс, държавата хвърля огромен ресурс, не виждате ли министърът колко пъти излиза, какви комисии се направиха, план се направи, купиха се на -70 градуса фризери...Създаде се един щаб, който трябва да осигури плановата ваксинация. Изведнъж излиза някой и казва: Да, ама тия ваксини са изследвани на млади хора, а не на възрастни, които трябва да се ваксинират. Според него че има данни, че новите ваксини не вредят и на хората над 70-годишна възраст. Той оценируската ваксина като много добра, тъй като Русия има традиции в областта на ваксинирането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай