Гърция вдигна ръце: Нямало смисъл да връща ковид мерките

Пикът в страната вече е достигнат, каза здравният министър

Гърция вдигна ръце: Нямало смисъл да връща ковид мерките | StandartNews.com

Гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис отхвърли пред телевизия Скай възможността за връщане на ограничителните мерки срещу КОВИД-19. Той обясни, че пикът на настоящата вълна на пандемията в страната вече е достигнат и се наблюдава тенденция на спад на новите случаи.

„Няма смисъл от връщането на мерките“, каза Плеврис, предаде БТА.

Министърът заяви, че няма натиск върху системата на здравеопазването по отношение на разполагаемостта на леглата в интензивните отделения. Що се отнася до броя на смъртните случаи в ковид отделенията, той обясни, че голям брой от пациентите там са приети по друга причина, но понеже са дали положителен тест за коронавирус, по необходимост са настанени в ковид отделения и влизат в съответната статистика.

Той отново отправи критика към лидера на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който според него е бил без маска на прием на 24 юли в президентството по повод на годишнината от възстановяването на демокрацията през 1974 г., въпреки че все още е трябвало да спазва ограничения след положителен тест за КОВИД-19.

В началото на юни Гърция отмени почти всички противоепидемични ограничения. Остана единствено задължението за носене на маска в градския транспорт, фериботите, лечебните заведения и аптеките, както и някои изисквания при свижданията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай