Говори "Роберт Кох". Вредят ли ваксините на сърцето

Категорично няма такива доказателства

Говори "Роберт Кох". Вредят ли ваксините на сърцето | StandartNews.com

Имунизациите срещу Ковид-19 водели до ръст на сърдечно-съдовите заболявания, твърдят антиваксъри в социалните мрежи. Експертите обаче са единодушни: такава връзка няма.

Данните на Института „Роберт Кох" сочат, че от май насам в отделенията за спешна помощ в болниците в Германия се наблюдава ръст на сърдечно-съдовите и на неврологичните заболявания. Интерпретациите на този факт не закъсняха - като например от страна на депутата от „Алтернатива за Германия" Мартин Зихерт, който го свърза с началото на масовите имунизации от пролетта на тази година. „Случайно ли е това?", попита той не и без доза внушение.

Сходни мнения бяха изразени в социалните мрежи и от други групи привърженици на конспиративните теории и от антиваксъри.

Към цифрите обаче трябва да се подхожда много внимателно. Най-напред е важно да се има предвид, че системата за регистрация на случаите още е в процес на изграждане и само от осем до десет от общо над хиляда спешни отделения в Германия предоставят редовно данни на Института „Роберт Кох".

Оттам следва, че и една промяна в една-две клиники при определени обстоятелства може да доведе до непропорционална промяна в цялостната статистика, която да не отговаря на реалността в национален мащаб.

По този повод от Института „Роберт Кох" заявяват, че ръстът на установените кардиологични и неврологични заболявания, който се наблюдава от края на април, се дължи и на това, че в едно спешно отделение от април са започнали да класифицират и тези случаи.

Освен това в спешните отделения „не се поставят диагнози", а причините за здравословните проблеми са „относително неточни". Така например - и травмите на главата, получени след падане или в резултат на насилие, се числят към неврологичните случаи.

Нищо не свидетелства за това, че увеличените случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания в спешните отделения имат връзка с имунизациите. Кардиологът Щефан Балдус от Университетската клиника в Кьолн посочва, че съгласно проучвания в Израел 69 процента от случаите на мио- и перикардит, свързани с втората имунизация, са били установени изключително при млади мъже.

„Младите бяха имунизирани по-късно", казва още Балдус. А в Германия в края на април 2021 година повечето хора изобщо не са имали втора доза - тя е била поставена само на 6,5 милиона души. Ако този малък брой хора е причина за ръста на кардиологичните заболявания, то оттам нататък цифрите просто би трябвало да експлодират. Което обаче не се случва, пише Факти.бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай