Неделя,

Говори "Роберт Кох". Вредят ли ваксините на сърцето

От: Редактор -
2270
Говори "Роберт Кох". Вредят ли ваксините на сърцето
A
A
A

Имунизациите срещу Ковид-19 водели до ръст на сърдечно-съдовите заболявания, твърдят антиваксъри в социалните мрежи. Експертите обаче са единодушни: такава връзка няма.

Данните на Института „Роберт Кох" сочат, че от май насам в отделенията за спешна помощ в болниците в Германия се наблюдава ръст на сърдечно-съдовите и на неврологичните заболявания. Интерпретациите на този факт не закъсняха - като например от страна на депутата от „Алтернатива за Германия" Мартин Зихерт, който го свърза с началото на масовите имунизации от пролетта на тази година. „Случайно ли е това?", попита той не и без доза внушение.

Сходни мнения бяха изразени в социалните мрежи и от други групи привърженици на конспиративните теории и от антиваксъри.

Към цифрите обаче трябва да се подхожда много внимателно. Най-напред е важно да се има предвид, че системата за регистрация на случаите още е в процес на изграждане и само от осем до десет от общо над хиляда спешни отделения в Германия предоставят редовно данни на Института „Роберт Кох".

Оттам следва, че и една промяна в една-две клиники при определени обстоятелства може да доведе до непропорционална промяна в цялостната статистика, която да не отговаря на реалността в национален мащаб.

По този повод от Института „Роберт Кох" заявяват, че ръстът на установените кардиологични и неврологични заболявания, който се наблюдава от края на април, се дължи и на това, че в едно спешно отделение от април са започнали да класифицират и тези случаи.

Освен това в спешните отделения „не се поставят диагнози", а причините за здравословните проблеми са „относително неточни". Така например - и травмите на главата, получени след падане или в резултат на насилие, се числят към неврологичните случаи.

Нищо не свидетелства за това, че увеличените случаи на сърдечно-съдови и неврологични заболявания в спешните отделения имат връзка с имунизациите. Кардиологът Щефан Балдус от Университетската клиника в Кьолн посочва, че съгласно проучвания в Израел 69 процента от случаите на мио- и перикардит, свързани с втората имунизация, са били установени изключително при млади мъже.

„Младите бяха имунизирани по-късно", казва още Балдус. А в Германия в края на април 2021 година повечето хора изобщо не са имали втора доза - тя е била поставена само на 6,5 милиона души. Ако този малък брой хора е причина за ръста на кардиологичните заболявания, то оттам нататък цифрите просто би трябвало да експлодират. Което обаче не се случва, пише Факти.бг..


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com