Германия се готви да произвежда Спутник V

Всички ефективни ваксини са добре дошли

Германия се готви да произвежда Спутник V | StandartNews.com

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви в сряда, че страната обмисля да пренесе производството на руската ваксина "Спутник V" до собствените си граници или до някои други европейски държави, съобщава ДПА, цитирана от БНР.

От руската страна беше поискана такава подкрепа и идеята се обмисля в Германия и Европа, каза Шпан по време на онлайн конференция, организирана от германските новинарски издания Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt и Wirtschaftswoche.

"Бихме могли да осигурим подкрепа за производството на ваксина, която все още не е, или изобщо няма да бъде одобрена в Европа", добави министърът.Шпан каза, че приветства всяка ваксина, която е ефективна в борбата с пандемията и е доказана като безопасна.

"Просто зависи от регулаторния орган да прецени какъв е случая със "Спутник V", добави той.

Руският производител на ваксината кандидатства през миналия месец пред Европейската агенция по лекарствата за спешна употреба на "Спутник V" и чака одобрение, преди да започне евентуален износ в рамките на Европейския съюз.

Последното проучване, публикувано в авторитетното медицинско списание The Lancet, потвърди ефективност от 91,6% на "Спутник V", а от институтът "Гамалея", който разработи ваксината, посочиха, че имунитетът след нейното поставяне продължава поне две години.Германското предложение идва на фона на закъсненията с доставката на ваксини, причинени от проблеми, свързани с европейските производствени мощности, собственост на компаниите, чиито ваксини вече са одобрени от EMA.

Испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас пък отбеляза, че всяка ваксина срещу Covid-19, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA), ще бъде "добре дошла", включително "Спутник V", произведена от руския изследователски институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", съобщава Ройтерс.

Нейните коментари идват, след като Унгария стана първият член на Европейския съюз, който одобри руската ваксина.

Каролина Дариас също така посочи, че Испания ще получи още четири милиона дози ваксини през февруари и март в допълнение към предварително потвърдените три милиона. Тя обясни още, че забавянето на ваксинацията в страната не се дължи на нейното администриране, а на недостатъчен брой дози, получени от производителите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай