Сряда,

Ето я българката, на която тестват COVID ваксина

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
Ето я българката, на която тестват COVID ваксина
A
A
A

До края на тази година може да бъде подадено искане за сертифициране на ваксината срещу COVID-19, която разработват учени от Оксфордския университет.

В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват двайсет хиляди души. Сред участниците е и живеещата в Оксфорд българка Мария Спирова.

„Ваксината е мускулна. Всички доброволци са „заслепени“ и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца“, разказа Спирова в интервю за бТВ.

„Това, което ми се случи на мен, беше най-типичният страничен ефект. Около два дни поддържах около 38 градуса температура и после това се пресече като с нож и се почувствах добре. Не съм преживявали никакви други странични ефекти до момента. Очаквам през септември втората доза. Самата аз се намирам в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надежда тази двойна доза да предпази останалите, за да може да предпази околните – тоест аз да имам толкова висока степен на защита, че да не се превръщам в заразоносител и да не предавам вируса на други хора“, разкри Мария.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички