Ето как Борисов успокои българите

Колкото повече върви епидемията от коронавирус, толкова повече се учим ние, Европа, светът, каза премиерът

Ето как Борисов успокои българите | StandartNews.com

Колкото повече върви епидемията от коронавирус, толкова повече се учим ние, Европа, светът. Така премиерът Бойко Борисов оцени усилията в глобален и национален мащаб за борба с Ковид-19. Неговите думи трябва да послужат и за успокоение към българите, за да се избегне паниката и нормалният живот да продължи.

„В Турция и Русия се откриха първи случаи, Доналд Тръмп демонстрира чудесно здраве, за да даде кураж на нацията. Ако не се подведем на паниката и ако гледаме на света по същия начин... колко човека загиват от катастрофи, рак и други болести, но както казват българите здравето е най-важно, затова се молим на Господ да сме здрави", каза премиерът.

В обръщението си специално към българите той ги призова "да останат с оптимизъм в деня, както са преживявали досега". "Ако започнеш да мислиш, че се качваш в колата и днес ще умреш - знаем за рисковете, но живеем с този риск. И коронавирусът е като много други. От испанският грип са загинали 40 млн. души, а прогнозните тук са за 3 млн. в най-лошия сценарий", каза той, имайки предвид обстановката в света.

Премиерът още веднъж предупреди, че най-опасното от подобна паника е "да си счупим икономиката и след това са непоправими финансовите щети и отново ще започне да се говори за ниски доходи и безработица и няма да има оптимизъм".

Според премиера става дума за един вид война. „Години наред сме гледали холивудските продукции на филми и навсякъде само за вируси говорят и все някой гад ги произвел и те изтекли после и цял свят страда. Надали ще научим кой гад това го свърши някога, но във всички случи сега берем последствия в милиарди и трилиони ще са загубите", посочи той.

Борисов обясни, че няма нищо извънредно в заседанието на Съвета по сигурността, птроведено по-рано днес, а целта е да се уведомят службите и властта какво е решено на Съвета на Европейския съюз, както и да се обсъди ситуацията с Ковид-19.

"Обсъдихме да се повдигне прагът на държавната помощ, да се търси осигуряване. Казват, че 25 млрд. евро са осигурени, но от тях отидоха за зелени сделки, миграция, коронавирус. А това е добър знак за успокояване на хората да няма паника", каза премиерът без да уточнява колко са разпределени по различните пера. Той добави, че са обсъдени и какви да бъдат мерките с най-актуалната тема - коронавируса.

Бойко Борисов даде отчет както е направено по темата от снощи. В Института по отбраната е започнало производство на маски и медицински облекла.

"По 4 км плат на ден - мина прекрасно изпитанието нощес. По 2000 облекла на ден ще правят, за да може да има запас, перат се и многократно, повече от 50 пъти могат да се ползват, да има и готовност, ако останат. От вчера на пълни обороти произвеждаме маски, Ананиев раздавайте, 10 ч. е", разказа министър-председателят.

В тази връзка премиерът нареди на МВР и Гранична полиция да затегнат контрола - вчера 7 500 маски хванати за износ към Румъния, през нощта - 20 000.

Най-късно в понеделник ще има общо европейско решение за обществените поръчки за облекла, калцуни и маски за страните, но "докато ги направят и докарат, ще стане краят на април, началото на май“.

"Помогни си сам, а да ти помогне и Господ", каза Борисов. И още от мерките - градовете се разделят на засегнати от коронавирус и на такива, които още не са засегнати. В първите ще се прилагат пет мерки за ограничаване на заразата, а във вторите - осем такива мерки.

"Обединихме се около мнението областните управители и кметовете да решават за събитията - кина, театри, само ако бъдем гъвкави - билети през стол, по редки представления, да се дезинфекцира. В училищата, според Борисов, преди всеки час да има беседа за децата за мерките за лична хигиена, ще им писне, но учителите най-добре да преценят.

Той се спря и на новите два случая на заразени, които са в Пирогов и обвиненията, че най-голямата болница е засегната. "Независимо, че сме определили инфекциозни болници, няма как да знаят хората, които имат сърдечни операции и те си отиват в Пирогов и от там тръгва цялата история", обясни той.

"Светът е изцяло неподготвен за тази епидемия, сега се мисли за ваксини, лекарство, кога ще се въведе и кога ще стигне до пациентите. Прогнозите са, че септември някъде ще е пикът, а според специалистите няма да повлияе лятото за спирането на вируса", каза още премиерът.

Той даде нареждания на МВР и службите да следят границите и контрола, на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да организира маски, болници, на Томислав Дончев - да следи икономическите движения.

А в заключение Борисов призова: "Да сме организираме, да сме крепки, българите какво ли не сме преодолели, да преживеем и това. Храни има - хляб, брашно, консерви, това не е нужно да се прави. Веригите са запасени за по 30-40 дни напред".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай