След срещата във Виена- преразпределят ваксините

Надявам се утре този проблем да бъде решен“, каза премиерът във Виена

След срещата във Виена- преразпределят ваксините | StandartNews.com

Да бъде направена корекция на разпределението на ваксините срещу COVID-19, така че да се гарантира, че държавите членки на ЕС ще получават едновременно доставките на база на броя население – за това призоваха министър-председателят Бойко Борисов и колегите му от Австрия, Чехия и Словения по време на брифинг във Виена.

В австрийската столица премиерът Борисов участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович. Тема на срещата беше доставките на ваксини срещу COVID-19 в страните от Европейския съюз и апела на част от европейските лидери да се проведе  дискусия на европейско ниво по темата.

В рамките на брифинга във Виена след срещата лидерите подчертаха, че апелът им цели не да бъдат отправяни обвинения, а да се намери бързо решение на проблема, така че всички европейски граждани да получат ваксини.

„Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Българският премиер напомни за заключенията на Европейския съвет от януари, в които ясно е посочен принципът на пропорционално разпределение на ваксините. „Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините“, посочи премиерът Борисов.

Българският министър-председател изтъкна и като проблем това, че компаниите производители не изпълняват договорите си. „Нещо повече - те ги нарушават, като не спазват пропорционалното разпределение“, добави българският премиер. Борисов изрази недоумение как е възможно договореното от лидерите на най-високо ниво в рамките на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките. „Как може да се променя решение на Съвета, без самите ние да сме го променили“, попита реторично министър-председателят.

„Нашият призив е несправедливостта незабавно да бъде отстранена и да се премине към това, за което сме се разбрали за процентно разпределение на база на населението“, апелира министър-председателят Бойко Борисов и изрази увереност, че от новодоговорените количества ваксини ще получат страните, които са по-назад с ваксинирането. Премиерът Борисов добави, че очаква още на утрешната среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел несправедливостта да бъде поправена. „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработването на ваксините“, категоричен беше Борисов.

 

Австрийският канцлер Себастиан Курц също коментира доставките на ваксини за България. Курц беше категоричен, че трябва да бъде направена корекция в настоящия механизъм на доставка на ваксини за държавите членки, за да не получи страната ни една трета по-малко в сравнение с други държави от ЕС. „Солидарността трябва да влезе в действие, разликите в ЕС да бъдат минимализирани и ваксинационният процес да бъде успешен“, заяви австрийският канцлер.

„С Австрия винаги сме си помагали, много европейски решения сме взели заедно. А прозрачността в България е довела най-големите австрийски компании, те инвестираха в стратегически сфери и то милиарди. Днес те развиват добър бизнес у нас“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц. Двамата лидери разговаряха във Виена след проведената работната среща за справедливото разпределение на ваксините в ЕС. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц изказа благодарност към премиера Борисов за изключително добрата съвместна работа. „Радвам се, че сътрудничеството между България и Австрия е толкова добро, че ние можем, както и днес показахме, да работим по общите приоритети за нашите две страни“, подчерта Себастиан Курц.

В хода на разговора премиерът Борисов бе категоричен, че запазването на единството на ЕС в пандемията е необходимо повече от всякога, а ваксината срещу COVID-19 е повратен момент в общата борба срещу новия вирус. Българският министър-председател подчерта пред канцлера Курц, че е от изключително значение държавите членки на ЕС да получават заявените количества ваксини срещу COVID-19 едновременно и въз основа на процента на населението на всяка страна членка. „Само по този начин ще се постигне едновременен за целия Европейски съюз колективен имунитет“, категоричен бе българският премиер.

Борисов даде висока оценка на двустранното сътрудничество по време на кризата, причинена от COVID-19. 10 000 защитни облекла за медицински работници, произведени от български компании, бяха доставени на Австрийския червен кръст през април 2020 г.

В пандемията и България, и Австрия застанаха зад общата позиция, че само базиран на солидарността европейски подход може да се справи с последиците от COVID-19. „Работихме активно с австрийските власти по време на тази криза и сме уверени в нуждата от допълнително укрепване на политиките на ЕС, адресирани към по-ефективно справяне с предизвикателствата като икономическите последствия от пандемията“, каза още премиерът Борисов във Виена.

Министър-председателят акцентира пред канцлера Курц, че за България Австрия е стратегически партньор, доверен съюзник и дългогодишен приятел. Борисов посочи, че между двете страни съществуват добри работни отношения в областта на полицейското сътрудничество, контрола на границите, търговията, транспорта и в много други сфери от общ интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай