Епидемиолог: Трябва да се върнат мерките

Връщането на учениците в класните стаи е довело до скок в заболеваемостта, смята той

Епидемиолог: Трябва да се върнат мерките | StandartNews.com

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците в класните стаи е довело до скок в заболеваемостта. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”.

Това заяви в ефира на Нова телевизия д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже влияние върху хода на пандемията.

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, хоспитализациите също са повече, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално в сравнение с предишните седмици”, каза още д-р Марков.

На база опита от миналото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на развитието на пандемията. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, връщат се и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България обаче не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Ваксините, според д-р Марков, действат срещу различните щамове, но има по-слаб ефект при някои от тях.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях са повод за загриженост. За България основна функция за влияние е това къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският вариант е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно”, обясни д-р Марков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай