Експерт бие аларма! Делта вариантът удря младите

Трябва да се очаква внос на вирус по време на туристическия сезон, каза доц. Иван Иванов

Експерт бие аларма! Делта вариантът удря младите | StandartNews.com

От Делта варианта на коронавируса боледуват по-често младите хора. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS доц. Иван Иванов, микробиолог към Националния център по заразни и паразитни болести.

Все още не може да се каже дали този вариант ще бъде силно разпространен у нас, но трябва да се очаква внос на вирус по време на туристическия сезон, добави експертът.

Европейската агенция по лекарствата обяви, че две поставени дози от ваксините предпазват от "Делта" варианта на COVID-19. В България обаче темповете на ваксинация осезаемо намаляха. От служебното правителство открито заговориха за евентуална нова вълна в началото на есента.

"В момента сме в преходен период, рано е да се говори за следваща вълна, но в някои страни се забелязва намаляване на заразяване с "Делта" варианта на вируса", каза доц. Иванов и добави, че при "Делта" варианта се очаква по-леко преболедуване, а ваксините са напълно ефективни и ще бъдат такива занапред.

Според него намаляването на случаите у нас се дължи на по-малко струпване на хората на едно място, а и отношението се е променило към самата зараза.

"Преболедувалите е напълно възможно да се разболеят отново, както с "Делта", така и с други варианти", посочи още микробиологът.

Доц. Иван Иванов бе категоричен, че в момента мерките са адекватни и няма нужда да се затягат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай