Петък,

Експеримент:Смесват ваксините на Moderna и Novavax

От: Агенция Стандарт -
267
Експеримент:Смесват ваксините на Moderna и Novavax
A
A
A

Британското изследване върху ефекта от използването на различни дози ваксини срещу Ковид-19 беше разширено и включи препаратите на "Модерна" и "Новавакс", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Проучването "Ком-ков" започна през февруари с цел да установи дали приемът на първа доза от един вид ваксина и втора - от друг предизвиква достатъчно силен имунен отговор като поставянето на две дози от една и съща ваксина.

"Идеята е да установим дали е възможно множеството налични ваксини срещу COVID-19 да се използват по-гъвкаво", поясни Матю Снейп от университета Оксфорд, който е ръководител на изследването.

Във Великобритания и много други европейски страни в момента се използват ваксините на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech в националните имунизационни кампании срещу пандемията.

Съобщенията за проява на рядък вид тромбози накараха някои правителства да ограничат прилагането на ваксината на AstraZeneca само при определени възрастови групи или да насочат хората, имунизирани с първа доза ваксина на AstraZeneca, да приемат втора доза от друга ваксина.

На брифинга, на който обяви включването на препаратите на Moderna и Novavax, Снейп каза, че се търсят доброволци на възраст над 50 г., които са били ваксинирани с първа доза през последните осем до дванадесет седмици.

"Ако успеем да докажем, че смесените схеми генерират добър имунен отговор като стандартните, без значително увеличаване на реакциите към ваксините, това би позволило на повече хора по-бързо да приключат имунизационния си курс", поясни ръководителят на проучването. 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com