Вторник,

ЕК: Страните от ЕС могат да купуват Спутник V

От: Мартина Суботинова -
166
ЕК: Страните от ЕС могат да купуват Спутник V
A
A
A

„Държавите от Европейския съюз имат всички законови права за закупуване на руски или китайски ваксини срещу коронавируса, но ще носят сами пълната отговорност за последиците от тяхната употреба.“

Това заяви официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в Брюксел, предава TACC.

„Ние (ЕK) определихме портфолио от общи покупки на ваксини, което налага на страните, участващи в тази стратегия, задължението да не водят паралелни преговори с компании, доставящи ваксини. От юридическа гледна точка страните от ЕС имат право да закупуват ваксини от доставчици, които не са включени в европейския пакет за предварителна поръчка за ваксини“, заяви Мамер, отговаряйки на въпрос относно възможността за доставка на руски ваксини в страните от Общността.

Говорителят подчерта, че като разрешат използването на тези ваксини на национално ниво, страните от ЕС „ще носят самостоятелна отговорност за всички последици от употребата им“.

От август миналата година Европейската комисия подписа шест договора за предварителна поръчка на 2,6 милиарда дози ваксини със западни компании. Към настоящия момент лиценз на ваксините в ЕС са получили компаниите Pfizer, Moderna и AstraZeneca. И трите производители вече са започнали доставки за ЕС, но в по-малки обеми от предвидените в договорите, поради производствени и логистични проблеми.

Коментирайки въпроса за разрешаването на употребата в ЕС на ваксини, които не са включени в този пакет на ЕК, включително руската „Спутник V“, Мамер каза:

„Има общоевропейски процес на сертифициране на ваксини, базиран на процедурите на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Съществува обаче и процедура, разрешаваща употребата на препарати при спешни случаи, при условие че пълната законова отговорност за последиците от употребата е на държавите-членки. Това позволява придобиването на ваксини, които не са получили разрешение за комерсиализация на пазара на ЕС от Европейската комисия въз основа на препоръката на EMA“.

„По този начин страните от ЕС имат законовото право да купуват други ваксини. Разбира се, Европейската комисия вярва, че е създала свой собствен пакет за ваксинация, който предоставя на държавите достъп до необходимите обеми ваксини и това е най-добрият начин за закупуване на ваксини“, заключи Мамер.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com