Дядо Коледа ще ни подари ваксината за COVID-19

Първата доставка ще е на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“

Дядо Коледа ще ни подари ваксината за COVID-19 | StandartNews.com

Първоначалните дози от ваксините ще пристигнат у нас на Коледа, потвърди пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„След като дойдат на 25 или 26 декември, на 27 декември е предвиден стартът за целия Европейски съюз“, каза той и уточни, че доставката ще е от 10 хиляди дози, които ще бъдат използвани за първите 5 хиляди имунизирани.

През януари 2021 г. ще пристигнат още 70 хиляди дози.

Създадена е организация за кампанията по приемането, съхранението и разпространението на ваксините, увери Кирилов.

"Първата доставка ще е на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, тъй като това ще бъде първата разрешена за употреба ваксина. В последствие, след издаване на разрешение за употреба от Европейската комисия, ще бъдат доставяни и другите ваксини", обясни той.

Към края на януари се очаква одобрението от Европейската агенция по лекарствата и за ваксината на "Модерна".

Кирилов заяви, че организирането на мобилни пунктове за ваксинация е извършено.

Той отново подчерта, че имунизирането ще е доброволно и посочи, че информационната кампания е стартирала, но детайли ще могат да се коментират, след като бъдат налични кратките характеристики на ваксините.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата увери, че се разработва и препарат за лечение на COVID-19: "В света се провеждат многобройни клинични изпитвания с различни лекарствени продукти". Богдан Кирилов заяви, че е оптимист, че през 2021 г. освен ваксина, ще има и лекарствени препарати за лечение на коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай