Доц. Кунчев даде разяснения за ваксината за деца от 5 до 12 г.

Няма да се иска разрешение и от двамата родители

Доц. Кунчев даде разяснения за ваксината за деца от 5 до 12 г. | StandartNews.com

България направи организация, благодарение на която, родителите, които искат да ваксинират децата си от 5 до 12 години, да го направят. Това е педиатрична ваксина. Тя е с променен състав, пригоден за деца. Разликата е, че съдържа 3 пъти по-малко от активното вещество в доза, а дава същия ефект като ваксината за възрастни, която е пълнодозова

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерство на здравеопазването (МЗ).

„Причината ваксината да не е във всички имунизационни пунктове е, че като се отвори дозата тя трябва да се приложи на  деца. За да не се изхвърля – което неминуемо понякога се случва.

Аз се страхувам да давам прекалено медицинска информация, за да не се интерпретира неточно. За момента не обсъждаме бустерна доза от тази ваксина, но 28 дни след първата може да се сложи и втора доза“, поясни доц. Кунчев.

Той уточни, че до 12 часа след отваряне на флакона цялото му съдържание трябва да се употреби, а до 10 седмици е срокът на годност след размразяването на ваксината.

Проф. Кунчев поясни, че е нормално след ваксинацията децата да изпитват лека болезненост на мястото на ваксината, лека температура, главоболие, втрисане и мускулни болки.

„Това са лекарствени продукти, разрешени от ЕМА, а не експериментални“, поясни пък изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

Той призна, че хората имат притеснение за отложени последствие за здравето на децата им, но такива не са били открити в проследяването на участниците в клиничните изпитвания на детските ваксини.

По време на брифинга стана ясно, че няма да се иска разрешение и от двамата родители за ваксинация на детето им, а само от родителя, който го води в имунизационния пункт.

Препаратът ще се поставя в 68 пункта в страната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай