Четвъртък,

Добри новини за руската ваксина срещу коронавируса

От: Рачо Рачев -
168
Добри новини за руската ваксина срещу коронавируса
A
A
A

Засега липсват оплаквания от първите доброволци, участвали в клиничните изпитания на руската ваксина „Спутник V” през лятото. Това съобщи Александър Гинцбург, директор на института "Гамалея", където е създаден препаратът, предаде РИА Новости.

„Те не се наблюдават официално, но поддържаме връзка. Доколкото знам никой от доброволците дори не е настинал, не се е разболял и няма инфекции“, каза Гинцбург.

На 11 август Русия регистрира ваксината, която според руското министерство на здравеопазването осигурява имунитет до две години. Тя се състои от два компонента, които се инжектират с промеждутък от 3 седмици.

Клиничните изпитания на препарат, водени от института "Гамалея", стартират от 18 юни. В тях са участвали 38 доброволци, с което е потвърдена и безопасността на ваксината. Отбелязва се, че всички са изградили имунитет към инфекцията.

Светът е разделен относно ефективността на руската ваксина срещу коронавируса.

Медиците, които казват, че няма да се ваксинират, дават като причина липсата на достатъчно данни за ефективността на ваксината.

От Световната здравна организация подчертаха още през август, че не са получили достатъчно информация от Москва за препарата.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com