Сряда,

До седмица ще има отговор за "Астра Зенека"

От: Редактор -
329
До седмица ще има отговор за "Астра Зенека"
A
A
A

До седмица ще имаме отговор за това дали ваксината "Астра Зенека" може да продължи да се използва. Това обяви на извънреден брифинг в Пловдив здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Поводът за решението да спрем ваксините на "Астра Зенека" е настъпване на нaй-тежката нежелана реакция - фатален изход на женa на 57 годинa. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Пловдив. Tой уточни, че тя умира в 3 часа сутрина в дома си.  Ваксниацията е  направена в 12. В 3 часа получава остър задух , медицинския екип на място установява смъртта на жена на 57 години.

"Жената е била с наднормено тегло и сърдечна операция. Категорично няма образуване на тромби, заяви още министър Ангелов. Жената не е била болна от коронавирус. Страдала е от сърдечни проблеми от 2005 г. Не е била ваксинирана с опасната партида на „Астра Зенека“, коментира той.

Според министър Ангелов оплакванията от нежелани реакции при ваксинирани с "АстраЗенека" в България са 3 на всеки 1000. 

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител "Астра Зенека". Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.По-рано на работно заседание министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Заповедта на Богдан Кирилов е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com