Директорът на ИАЛ каза кога да очакваме лекарство срещу Ковид

Заявка за ваксината на "Новавакс" може да бъде направена в следващите седмици и месеци

Директорът на ИАЛ каза кога да очакваме лекарство срещу Ковид | StandartNews.com

В началото на следващата година, вероятно през януари, се очаква да получи разрешение за употреба от ЕК първото перорално лекарство за COVID-19. Министерството на здравеопазването вече провежда разговори с компанията производител и има готовност да бъде извършена доставка на лекарството.

Това съобщи за bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той припомни, че вече има няколко разрешени за употреба лекарствени продукти за лечение – Ремдесивир, моноклонални антитела, които са доставени в страната.

Към момента няма заявка за ваксината на „Новавакс“, но такава може да бъде направена в следващите седмици и месеци, обясни Кирилов. По думите му това е първата антигенна ваксина и тя е различна категория.

„Към момента експертите са счели, че не е необходимо да бъде направена заявка, тъй като има достатъчно количества от разрешените за употреба ваксини“.

Възможно е това да стане директно чрез компанията, през друга държава членка и ЕК да получим от тази ваксина, допълни Богдан Кирилов.

По отношение на ваксините на „Пфайзер“ срещу COVID-19 за деца между 5 и 11 г., той съобщи, че първите количества вече са пристигнали. Доставени са 42 000 дози в 3 града в страната след одобрението от ЕМА в края на ноември.

Доставката беше извършена едновременно във всички държави-членки, допълни Кирилов.

По думите му нежеланите лекарствени реакции са сравними с тези при ваксините за възрастни – болка в мястото на приложение и зачервяване, мускулни болки, характерни с традиционно поставените ваксини.

Данните към момента се базират не само на клиничните изпитания, а и на натрупания опит в ЕС. Вече има приложени над 18 млн. дози, има и доста месеци опит – 4-5 месеца, отбеляза експертът.

Той допълни, че данните показват, че има надеждни резултати от клиничните изпитвания, и на това основание водещите експерти и ЕМА казват, че рисковете са много по-ниски, от колкото положителния ефект от ваксините.

Във Велико Търново днес започнала ваксинацията. Използван е един флакон, тоест на 10 деца са поставени ваксини днес и процесът е стартирал. Има записани ваксинации за утре, както в София, така и във Велико Търново, съобщи Богдан Кирилов.

„Важно е, че се предоставя като възможност, защото има родители, които настояват на техните деца да бъде поставена ваксина и затова ЕС трябва да предостави тази възможност“.

Ваксината е доброволна, не е задължителна, допълни още той.

Важно е да се знае, че необходимите количества ще бъдат осигурени по договорите, които ЕК е сключила с производителите, така че всички желаещи да могат да се ваксинират, каза още Богдан Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай